14 Ιουλίου 2019

Γάλλος εφευρέτης «πέταξε» με flyboard την Ημέρα της Βαστίλης

Ένας γάλλος εφευρέτης και επιχειρηματίας "πέταξε" σήμερα πάνω από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με ένα flyboard με στροβιλοκινητήρα, πάνω από τα κεφάλια του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και άλλων ηγετών της ΕΕ που παρακολουθούσαν την ετήσια στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης. 

Ο πρώην πρωταθλητής στο τζετ σκι Φράνκι Ζαπάτα κρατούσε μάλιστα ένα τουφέκι ως ένδειξη της πιθανής στρατιωτικής χρήσης της εφεύρεσής του.

Ο Ζαπάτα είναι ο εφευρέτης της συσκευής Flyboard Air και ο άνθρωπος που επινόησε το Flyboard, το θαλάσσιο σπορ που ανυψώνει με τη βοήθεια τουρμπίνας η οποία εκτοξεύει νερό, τον χρήστη στον αέρα. 


Η ιπτάμενη εφεύρεσή του, όπως εξηγεί ο ίδιος, μπορεί να ανέλθει σε ύψος τριών χλμ και να αναπτύξει ταχύτητα έως και 190 χλμ την ώρα. Η μονάδα με τα ενσωματωμένα παπούτσια μπορεί να μεταφέρει στους αιθέρες έναν άνθρωπο επί 10 συνεχόμενα λεπτά.

Τώρα έχει βάλει στόχο να περάσει πάνω από τη Μάγχη, κάτι που για πρώτη φορά απαιτεί ανεφοδιασμό εν πτήσει. Αυτό το εγχείρημα αναμένεται να το πραγματοποιήσει στις 25 Ιουλίου, 110 χρόνια μετά την πρώτη πτήση πάνω από τη Μάγχη από τον πρωτοπόρο γάλλο αεροπόρο Λουί Μπλεριό. 

Video: 14 Juillet 2019 Paris Flyboard Air

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια προκειμένου ο Γάλλος και η ομάδα του να κατασκευάσουν το Flyboard. Το Flyboard διαθέτει τέσσερις στροβιλοκινητήρες 250 ίππων, οι οποίοι τροφοδοτούνται με κηροζίνη. Το καύσιμο τοποθετείται σε δοχείο που εφαρμόζει στην πλάτη του αναβάτη, ο οποίος φοράει μπότες που πατάνε πάνω σε μια σανίδα. Από τις τουρμπίνες φεύγει μια μακριά σωλήνα η οποία ενώνεται με την τουρμπίνα του τζετ σκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, youtube.com

1 σχόλιο:

  1. Ο Γάλλος Φράνκι Ζαπάτα, ο «ιπτάμενος άνθρωπος», ο οποίος ξεκίνησε το πρωί από την Σανγκάτ της βορειοδυτικής Γαλλίας για να διασχίσει την Μάγχη επάνω στο "Flyboard", έπεσε στην θάλασσα στο σημείο όπου θα έκανε ανεφοδιασμό σε καύσιμα εν πτήσει και ανασύρθηκε από σωστικά συνεργεία, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του. ΑΠΕ-ΜΠΕ 25.7.2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή