30 Ιουλίου 2019

Γ. Στουρνάρας στο Fortune: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις

Την ανάγκη για άμεσες επενδύσεις, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Fortune ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι το υψηλό χρέος, το «επενδυτικό κενό», αλλά και το brain drain, αποτελούν προβλήματα που θα επιμείνουν για αρκετά χρόνια ως κληρονομιά της κρίσης, παρότι έχει υπάρξει πρόοδος στα δημοσιονομικά, το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνει: «Εχουμε απεγνωσμένα ανάγκη από ξένες άμεσες επενδύσεις. Για να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις. Επενδύουμε σήμερα μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20%».

Κληθείς να απαντήσει εάν η ελληνική οικονομία έχει ξεφύγει τον κίνδυνο, απαντά: «Οπωσδήποτε όχι. Μία χώρα που έχει μόλις βγει από τη λιτότητα οφείλει να είναι προσεκτική», σημειώνει. Και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να μειώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ από το 180% στο κάτω από 100% που θα σημάνει ότι έχει βγει εντελώς από την κρίση.

Παράλληλα αναγνωρίζει ότι τα χρόνια της λιτότητας ήταν πολύ επώδυνα για πολλούς Ελληνες. «Εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτοί που έμειναν είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περισσότερο από 25%. Αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό και θυμίζει την Μεγάλη Υφεση των ΗΠΑ τις δεκαετίες 1920 και 1930, ενώ διήρκησε περισσότερο στην Ελλάδα. Γι αυτό και αποτελεί ένα μάθημα που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε», επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Πηγές: kathimerini.gr, liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου