25 Ιουλίου 2019

Θα είναι το τέλος της Μεγάλης Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον;

Και επίσημα νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον. Εκτιμήσεις για πιο πιθανό το Brexit άνευ συμφωνίας με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Πλήρης εκκαθάριση του υπουργικού συμβουλίου της Τερέζα Μέι με την καρατόμηση 15 υπουργών. Θα είναι το τέλος της Μεγάλης Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον;

Και επίσημα νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον
Καθημερινή, REUTERS, BBC, ΑΠΕ

Δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έγινε ο Μπόρις Τζόνσον λίγο μετά τις 17:00 μετά την επίσημη παραίτηση της Τερέζα Μέι από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η βασίλισσα υποδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον και του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία ο ίδιος αποδέχθηκε με τη σειρά του. «Η βασίλισσα ζήτησε σήμερα από τον Μπόρις Τζόνσον να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο κ. Τζόνσον δέχθηκε την προσφορά της Αυτού Μεγαλειότητας και φίλησε τα χέρια της για τον διορισμό του ως Πρωθυπουργού και Πρώτου Κυρίου του Θησαυροφυλακίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μπάκιγχαμ αμέσως μετά την συνάντησή τους. 


Στην πρώτη του ομιλία έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, ως νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο κ. Τζόνσον δήλωσε: «Ηρθε η ώρα να δράσουμε, να λάβουμε αποφάσεις, να δώσουμε ισχυρή ηγεσία και να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο». Παράλληλα, τόνισε ότι «εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα». Αναφερόμενος στο Brexit, δεσμεύτηκε για ακόμη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, «χωρίς "εάν" και "όμως"», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να περιμένουμε 99 ημέρες». (...)

Πιο πιθανό το Brexit άνευ συμφωνίας
Καθημερινή, A.P., REUTERS, ΑΠΕ

Με την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, η προοπτική για ένα ασύντακτο Brexit καθίσταται πιθανότερη με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Η νίκη του πρώην δημάρχου του Λονδίνου επί του υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, με διπλάσιες ψήφους (92.153 ψήφους έναντι 46.656) για την ηγεσία των Τόρις φέρνει εγγύτερα το Ηνωμένο Βασίλειο σε μία έξοδο από την Ε.Ε. ανήμερα τη γιορτή του Halloween, την 31η Οκτωβρίου, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Το σενάριο αυτό έχει θορυβήσει ακόμη και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Brexit, αλλά και την πλειονότητα των οικονομολόγων στη χώρα, που προβλέπουν βαθιά ύφεση, απώλεια θέσεων εργασίας και βουτιά της στερλίνας...

Τι δήλωσε ο 
Μπόρις Τζόνσον: «Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε σε ομιλία του ο Τζόνσον αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αποκαλώντας εαυτόν «The dude» από την ταινία των αδελφών Κοέν «Ο μεγάλος Λεμπόφσκι»...

«Ο κλόουν ενθρονίζεται καθώς η χώρα καίγεται στην κόλαση», είναι ένας από τους τίτλους της εφημερίδας Guardian, που απηχεί τη γνώμη πολλών Βρετανών πολιτών για το νέο πρωθυπουργό. Αλλες εφημερίδες, ωστόσο, όπως η συντηρητική Telegraph εκτιμούν ότι η χαρισματική προσωπικότητά του είναι το ιδανικό αντίδοτο στην κόπωση της κοινής γνώμης με την πολιτική της Μέι. (...) 


Βρετανία: Καρατόμησε 15 υπουργούς ο Μπ. Τζόνσον
Καθημερινή, REUTERS, A.P.

Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών ήταν η χθεσινή στη Βρετανία, μετά την καρατόμηση 15 υπουργών από τον νέο συντηρητικό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Μετά την επίσημη ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, «χωρίς δισταγμούς και αμφισβητήσεις».

Η πλήρης εκκαθάριση του υπουργικού συμβουλίου της Τερέζα Μέι (κ
αρατόμησε 15 υπουργούς) από μετριοπαθή στελέχη υποδεικνύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να φτιάξει ένα «πολεμικό» υπουργικό συμβούλιο, έτοιμο να τον ακολουθήσει ακόμη και στην άτακτη έξοδο από την Ε.Ε., αν χρειαστεί...

Το γεγονός ότι ο Τζόνσον αποξένωσε μεγάλη μερίδα του κόμματός του, επιλέγοντας υπουργούς μόνο μεταξύ των στενών του συμμάχων, την ώρα που η πλειοψηφία του στη Βουλή είναι οριακή, ερμηνεύθηκε ως αδιαφορία για την παρούσα Βουλή. (...)

Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι το τέλος της Μεγάλης Βρετανίας
Μια περιγραφή του 
Μπόρις Τζόνσον και μια πρόβλεψη για το τέλος της Μεγάλης Βρετανίας από τον James Butler στους New York Times, από την kathimerini.gr:

Ο Μπόρις Τζόνσον, για τον οποίον το ψεύδος αποτελεί δεύτερη φύση, ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έρχεται αντιμέτωπος με την πλέον περίπλοκη και ανεξέλεγκτη πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα από το 1945 και εντεύθεν. Ο Τζόνσον, του οποίου ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι περιλάλητος και η φυγοπονία παροιμιώδης, αποτελεί έναν επιδέξιο δημαγωγό, που ποδηγετεί το ακροατήριό του με νύξεις που αναδεικνύουν στενόμυαλες προκαταλήψεις με αποκλειστικό σκοπό το πολιτικό όφελος. Η προσωπική του ζωή διέπεται από αμετροέπεια, ενώ η πολιτική του σταδιοδρομία χαρακτηρίζεται από ασημαντότητα.

Σε αυτό το δυσμενές φάσμα, η πρωθυπουργία του μπορεί να επιφέρει το «τέλος» της Μ. Βρετανίας. Η κατάσταση του Ην. Βασιλείου, μιας συνταγματικής οντότητας ιδρυθείσης το 1922, είναι τεταμένη, ενώ 2 από τις 4 επικράτειες της Eνωσης, η Βόρειος Ιρλανδία και η Σκωτία, υπερψήφισαν την παραμονή στην Ε.Ε., αποτελώντας καίρια προβλήματα για τον Τζόνσον και το μέλλον της Βρετανίας. (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου