13 Φεβρουαρίου 2020

Νομίσματα για τα 2.500 έτη από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Αριστερά: Ο Λεωνίδας στην πρόσθια όψη του αργυρού νομίσματος ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα «2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών».

Η έκδοση και η κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού Νομισματικού προγράμματος, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Παρόντες στην ειδική εκδήλωση ήταν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η πρόεδρος της τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος και περιλαμβάνει συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα εμπνευσμένα από σημαντικές επετείους του έτους έκδοσης, από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και τον φυσικό κόσμο. Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των νομισμάτων γίνεται από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Η οπίσθια όψη του αργυρού νομίσματος με θέμα «2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών»

«Το έτος 2020 αποτελεί ορόσημο για πλείστα ιστορικά γεγονότα. Στα νομίσματα τιμώνται δύο επέτειοι της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια σημασία: 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών. Το 2020 είναι και σημαντική επέτειος για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα 75 χρόνια παρουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθώς και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου» τόνισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΤτΕ.


Η πρόσθια και οπίσθια όψη του αργυρού νομίσματος ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα «2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας»

«Συνεχίζοντας τις καθιερωμένες και δημοφιλείς σειρές, προσφέρονται νομίσματα με θέμα τον Ερμή, στη σειρά "Ελληνική μυθολογία – Θεοί του Ολύμπου", την αρχαία Μεσσήνη στη σειρά "Πολιτιστική κληρονομιά" και την Ίριδα την ελληνική στη σειρά "Ενδημικά φυτά της Ελλάδας". Ένα πολύ ιδιαίτερο νόμισμα είναι αυτό που αφιερώνεται στη Μύρτιδα, ένα κορίτσι που πέθανε από τον Λοιμό των Αθηνών στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε ηλικία 11 ετών, και η μορφή της ανασυστάθηκε με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Τέλος, όπως κάθε χρόνο, διατίθεται όλη η σειρά των ελληνικών νομισμάτων ευρώ κυκλοφορίας σε καλαίσθητο τρίπτυχο, που για το έτος 2020 είναι αφιερωμένο στη Λέσβο» πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Δείτε 
τις εκδόσεις που περιλαμβάνει το φετινό νομισματικό πρόγραμμα εδώ

Πηγή: 
bankofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου