25 Φεβρουαρίου 2020

UBS: Τρεις επενδυτικές στρατηγικές έναντι του πανικού του κοροναϊού

Οδηγίες προς τους επενδυτές δίνει η UBS σε νέα της έκθεση έτσι ώστε να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τη "μετάδοση" του κοροναϊού και να αυξήσουν τις αποδόσεις τους εν μέσω των ξαφνικών sell-offs στις αγορές και της έντονης μεταβλητότητας. Η εξάπλωση του κοροναϊού δεν έχει αλλάξει τη μακροπρόθεσμη αισιόδοξη προοπτική του για το μέλλον των αγορών δηλώνει ο Γουόρεν Μπάφετ. Από το capital.gr: 

UBS: Τρεις επενδυτικές στρατηγικές έναντι του κοροναϊού

Σύμφωνα με την UBS υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να βελτιώσουν το προφίλ ανταμοιβής κινδύνου των χαρτοφυλακίων τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας, οι εξής:

1. Προτιμήστε τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών έναντι των μετοχών της Ευρωζώνης

Η UBS συνεχίζει να τηρεί overweight στάση για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και θεωρεί ότι οι πρόσφατες "βουτιές" στον δείκτη MSCI Ασίας εκτός Ιαπωνίας αποτελούν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Η θέση αυτή βασίζεται στην άποψή της ότι η Κίνα θα καταφέρει να συγκρατήσει το ξέσπασμα του ιού τις επόμενες εβδομάδες, επιτρέποντας την επίλυση των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, την αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου του COVID-19 στην αγορά στο πρώτο τρίμηνο του έτος. Αν συμβούν τα παραπάνω, η UBS αναμένει άνοδο του δείκτη περίπου 12% φέτος.
Επίσης, εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις στις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας είναι σε "λογικά" επίπεδα (δείκτης τιμής προς λογιστική αξία στο 1,6x αξία), και διαπραγματεύονται με discount της τάξης του 35% έναντι των μετοχών διεθνώς.
Αντίθετα, η UBS συνεχίζει να τηρεί στάση underweight για τις μετοχές της Ευρωζώνης. Η αγορά διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτης p/e 12μήνου στο 14,8x και στο ανώτερο άκρο των τελευταίων 15 ετών, σε μια περίοδο που αναμένεται ότι η κερδοφορία των εταιρειών της περιοχής θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2020. Επιπλέον, η πρόσθετη οικονομική απειλή που θέτει ο κοροναϊός και τα μέτρα περιορισμού, παρουσιάζουν έναν ακόμη ενδεχόμενο κίνδυνο για τις προοπτικές των αγορών της Ευρωζώνης.

2. Κυνηγήστε τα μερίσματα και αποφύγετε κλάδους που είναι εκτεθειμένοι στις μεταφορές

Εφαρμόζοντας στην Ευρώπη το επενδυτικό πλαίσιο που έχει θέσει η UBS για την περιοχή της Ασίας, υποδηλώνει ότι, εντός της περιοχής: 

α) οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν τους πιο ευάλωτους κλάδους - συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων, 
β) να επενδύουν σε μετοχές εταιρειών που η έκθεσή τους είναι εγχώρια -το εμπόριο, τα τυχερά παιχνίδια και η παράδοση τροφίμων- κλάδοι οι οποίοι αναμένεται να δουν αυξημένη ζήτηση σε περίπτωση μέτρων καραντίνας και 
γ) να κυνηγήσουν τις μετοχές εταιρειών με βιώσιμα μερίσματα -τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σχετικά ασφαλή καταφύγια, ιδίως λόγω της απότομης πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων.

3. Εκμεταλλευτείτε την υψηλότερη μεταβλητότητα

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2019 και ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταβλητότητας V2X στο υψηλότερο από τα τέλη του 2018. 
Αυτή η έκρηξη της μεταβλητότητας αυξάνει την απόδοση που προσφέρεται από συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές (put-selling) οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν στους επενδυτές να επωφεληθούν από την υψηλότερη μεταβλητότητα, προσφέροντας παράλληλα μια πιο αμυντική έκθεση στις μετοχές. 
Οι επενδυτές που αναζητούν προστασία από την περαιτέρω πτώση των αγορών μπορούν επίσης να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση δομημένων στρατηγικών (structured solutions) οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους, προσφέροντας παράλληλα ένα βαθμό προστασίας κεφαλαίου.

Πηγή: capital.gr

Ο Γουόρεν Μπάφετ για τον κοροναϊό και τις προοπτικές της αγοράς

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε ότι ο κοροναϊός είναι "τρομακτικός" για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, αλλά η εξάπλωσή του δεν έχει αλλάξει τη μακροπρόθεσμη αισιόδοξη προοπτική του για το μέλλον των αγορών.
Ο Μπάφετ χαρακτήρισε ''τρομακτικό'' τον κοροναϊό, λέγοντας ότι η επιδημία αυξάνει τις ανησυχίες των επενδυτών και αποτελεί την κύρια απειλή για τις εταιρείες των ΗΠΑ και την οικονομία.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ένα "πολύ σημαντικό ποσοστό" των επιχειρήσεων της Berkshire Hathaway θα μπορούσαν να "επηρεαστούν αρνητικά" από τον κοροναϊό, ωστόσο παραμένει αισιόδοξος για τη μελλοντική προοπτική τους.
Σε γενικές γραμμές, ο Μπάφετ δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι "ισχυρή", παρότι έχει γίνει "λίγο πιο αδύναμη" από ό,τι ήταν συγκριτικά με έξι μήνες πριν.
Παρά τον αντίκτυπο του κοροναϊού στις αγορές, ο Μπάφετ, ο οποίος φημίζεται για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις του, δήλωσε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να πανικοβάλλονται πουλώντας τις μετοχές επηρεαζόμενοι από τα τωρινά πρωτοσέλιδα.
Ο Μπάφετ σημείωσε επίσης ότι βλέπει με θετική ματιά το sell-off στην αγορά, λέγοντας στο CNBC ότι η Berkshire Hathaway θα είναι "σίγουρα πιο διατεθειμένη" να αγοράσει μετοχές σε χαμηλότερες τιμές ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Πηγή: capital.gr/forbes
Σχετική ανάρτηση: Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατάρρευση με πτώση 8,36% λόγω κοροναϊού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου