25 Φεβρουαρίου 2020

Ανοίγει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 28/2

Με τη μόνιμη συλλογή του προσβάσιμη πλέον στο κοινό, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πύλες του από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, με δωρεάν είσοδο έως ότου ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος.

Σε λίγες εβδομάδες, ενδεχομένως πριν το Πάσχα, θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου. Έως τότε, το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει ορίσει διευθυντή διετούς θητείας, και εντός του 2020 θα προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό, από τον οποίο θα προκύψει ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και βούληση του πρωθυπουργού όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι να περάσει το κτίριο στην ιδιοκτησία του ΕΜΣΤ. Είναι γνωστό ότι το κτίριο του ΕΜΣΤ είναι μισθωμένο από την Αττικό Μετρό Α.Ε. με σύμβαση διάρκειας 50 ετών, η οποία είχε υπογραφεί το 2002 για τις τότε ανάγκες της κατασκευής του μουσείου (στα υπόγεια γκαράζ) και του μετρό Φιξ. 


Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2000 και μία περιπετειώδης πορεία, με τη σταδιακή ενεργοποίηση των χώρων των περιοδικών εκθέσεων το 2016 και την αναστολή της λειτουργίας του ΕΜΣΤ πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της μόνιμης συλλογής και η προετοιμασία για την πλήρη λειτουργία του μουσείου. Το ΕΜΣΤ, ως βασικός φορέας δημιουργίας και προβολής του σύγχρονου Πολιτισμού, μπορεί να επιτελέσει τον σημαντικό ρόλο του.

Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης – Διεκδικήσεις – Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες – Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές. Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο -1 παρουσιάζεται έκθεση με τίτλο ΕΜΣΤ Ανοιχτό. Το ΕΜΣΤ και οι ιστορίες του, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου, μέσα από ένα Οπτικό Χρονολόγιο, από την έναρξη της λειτουργίας του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , emst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου