25 Ιουνίου 2020

Γελώντας με τον κορωνοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού κατέκλυσε σαν τσουνάμι τον κόσμο. Αρρώστια, θλίψη, μοναξιά και τεράστιες οικονομικές ζημίες. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα για να γελάσεις. Μια έκθεση γελοιογραφίας δείχνει το αντίθετο. 
Από τη Deutsche Welle: 

Την ερώτηση «επιτρέπεται να γελάμε με την πανδημία του κορωνοϊού;» ο Τιλ Μέτε τη βρίσκει περίεργη. «Πάντα μας θέτουν αυτή την ερώτηση» δηλώνει ο γνωστός γελοιογράφος, σχεδιαστής και ζωγράφος που εργάζεται στο περιοδικό Stern αλλά είναι ευρύτερα γνωστός. Κορωνοϊός, κλιματική αλλαγή, πόλεμοι, κρίσεις, ο Μέτε, όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί του, αισθάνονται «υποχρεωμένοι» να ασχοληθούν με όλα αυτά. 55 γελοιογραφίες από 15 γνωστούς σκιτσογράφους παρουσιάζονται μέχρι το τέλος Ιουλίου σε μια μικρή έκθεση στη Βρέμη.

Ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στην αίθουσα Χαβενγκάλερι είναι «Μεταδοτικά καρτούν». Οι γελοιογραφίες παρουσιάζονται κολλητά η μια δίπλα στην άλλη. Είναι κυρίως μικρών διαστάσεων αλλά υπάρχουν και μερικές μεγάλες. Συμμετέχουν αρκετοί Γερμανοί καλλιτέχνες, τους οποίους κατάφερε να συγκεντρώσει η γκαλερίστα Ντιάνα Νούκιτς. «Δεν χλευάζουμε την πανδημία. Οι γελοιογράφοι ξεσκεπάζουν τα λάθη του συστήματος» δηλώνει η 41χρονη γελοιογράφος από τη Βρέμη. «Δεν πρόκειται για αστεία εις βάρος των πληγέντων» δηλώνει. 


Πικρό χιούμορ

Χιούμορ που σε κάνει να γελάς αλλά και να σκεφτείς. «Χαρτί τουαλέτας πάλι εδώ! Διατίθεται μόνο σε κωλαράδες» είναι ένα από τα σκίτσα που μας υπενθυμίζει τη μανία πολλών στη Γερμανία να αγοράζουν χαρτί υγείας στην αρχή της πανδημίας. «îLeaveNoOneBehind» είναι ο γλυκόπικρος τίτλος σκίτσου του Ντένις Μετς που δείχνει έναν πρόσφυγα να πνίγεται σε μια μεγάλη πισίνα το 2019 και γύρω του διάφορους Ευρωπαίοι ναυαγοσώστες να έχουν το αδιάφορο βλέμμα τους στραμμένο αλλού. «Το θέμα του είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι καν αστείο, αλλά στην πραγματικότητα βαθιά πολιτικό» δηλώνει η Ντιάνα Νούκιτς.

Οι χώροι της Χαβενγκάλερι είναι μικροί και η έκθεση παρουσιάζεται σε δυο ορόφους συνολικού εμβαδού 90 τ.μ. Παλιά εκεί στεγαζόταν ένα μπαρ, ωστόσο σήμερα λειτουργεί σαν γκαλερί, διαφημιστικό γραφείο και φωτογραφείο. Η Ντιάνα Νούκιτς ήθελε καταρχάς να παρουσιάσει μια έκθεση που θα αφορούσε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Όταν όμως αυτό ματαιώθηκε, τής ήταν σαφές ότι το νέο θέμα που θα παρουσίαζε έπρεπε να είναι ο κορωνοϊός. 


Τα συμπεράσματα

Άλλωστε από τα μέσα Μαρτίου δεν υπήρχε και άλλο θέμα. Μονοπωλούσε την καθημερινότητα με αποτέλεσμα και οι γελοιογράφοι να ασχολούνται μόνο με αυτό, αναφέρει ο Τιλ Μέτε. «Όλα τα άλλα φαίνονταν ανούσια. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο» λέει.

Η γελοιογράφος Μπετίνα Μπέξτε διακρίνει στις γελοιογραφίες μια μεγάλη ευκαιρία. «Το κωμικό την περίοδο της κρίσης μπορεί να βοηθήσει να την ξεπεράσεις» λέει. «Κι αν όχι να την ξεπεράσεις, τουλάχιστον για λίγο να ξεχαστείς.»

Η Μπετίνα Σίπινγκ τέλος που συμμετέχει επίσης στην έκθεση συμπεραίνει: «Βλέποντας την κατάσταση με απόσταση, θα έλεγα ότι της άξιζε της ανθρωπότητας η πανδημία του κορωνοϊού. Δυστυχώς είμαι κι εγώ χωμένη μέσα ως τον λαιμό».

Χέλμουτ Ρόιτερ (DPA)
Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές αναρτήσεις:
Ο Κορωνοϊός σε Σκίτσα (
25 Φεβρουαρίου 2020)
Ο Κορονοϊός σε Σκίτσα, μέρος 2ο (
14 Μαρτίου 2020)
Ο Κορωνοϊός σε Σκίτσα, μέρος 3ο (
28 Μαρτίου 2020)
Ο Κορωνοϊός σε Σκίτσα, μέρος 4ο (
11 Απριλίου 2020)

1 σχόλιο:

 1. Γεια σας, χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο;
  Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial Group. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

  Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο και πολλά άλλα). Δίνουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια, εξασφαλισμένα και ακάλυπά δάνεια με προσιτό επιτόκιο 3% ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία μας, μπορείτε απλώς να μας γράψετε μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να μας στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp ή στο Telegram μέσω: +447903159998 και να λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

  Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

  Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρες οικονομικές προκλήσεις, μερικοί από αυτούς δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάποιους λόγους.

  Εάν χρειάζεστε πραγματικά μια λύση στις οικονομικές σας προκλήσεις, απλώς γράψτε στην εταιρεία μου και θα σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο. Βοηθήσαμε πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα και θα φροντίζεστε για όλη τη διαδικασία.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
  Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) Ή
  WhatsApp: +447903159998
  2020 © ️Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

  ΑπάντησηΔιαγραφή