28 Ιουνίου 2020

Το μήνυμα από δυο γκράφιτι στο δήμο Αγίας Βαρβάρας

Παραστάσεις που συνιστούν πηγή έμπνευσης και παραδείγματος ή δίνουν το μήνυμα ότι ακόμη και μετά από μία μεγάλη καταστροφή η θέληση και οι ανεξάντλητες δυνάμεις του ανθρώπου μπορούν να πάνε τον κόσμο μπροστά.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο δήμος των γκράφιτι. Όχι φυσικά γιατί είναι ο μοναδικός που διαθέτει τοιχογραφίες σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά γιατί η Αγία Βαρβάρα είναι η μοναδική περίπτωση στην Αττική, όπου το γκράφιτι αποτελεί στρατηγική της δημοτικής Αρχής.

Ο δήμαρχος Λάμπρος Μίχος έχει αποφασίσει να συνδυάσει το χρώμα μέσα στην πόλη με εικαστικές παρεμβάσεις αυτής της μοντέρνας τέχνης. Ξεκίνησε καλώντας φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μαθητές του Εικαστικού Κέντρου Τεχνών του δήμου, αλλά και πολίτες, να «ντύσουν» με γκράφιτι και φαντασία τους νέους κάδους απορριμμάτων, πριν αυτοί πάρουν τη θέση τους στις γειτονιές της Αγίας Βαρβάρας, ώστε να μετατραπούν σε μια πανδαισία χρωμάτων και εικαστικής έκφρασης. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, το ίδιο και ο ενθουσιασμός. 

Και αμέσως μετά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα... Κάλεσε γνωστό γκραφίστα και του ζήτησε να «ντύσει» με γκράφιτι τρία κτίρια, στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά και νέους. Το μόνο που ζήτησε ήταν να απεικονίζουν κάτι που να συνιστά πηγή έμπνευσης για τον κόσμο και το αποτέλεσμα ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να «μετακομίσει» στην Αγία Βαρβάρα και η διάσημη «Γκερνίκα» του Πάμπλο Πικάσο, να μην στολίζει πλέον μόνο το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Μαδρίτης, αλλά και τον αθηναϊκό δήμο. Ο διάσημος καλλιτέχνης δρόμου Same84 έδωσε χρώματα στην ασπρόμαυρη «Γκερνίκα» και πάνω της πρόσθεσε δύο νεανικά πρόσωπα, το ένα με έκφραση ελπίδας και το άλλο με έκφραση αποφασιστικότητας.

Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας, σε ανακοίνωσή του μας ενημερώνει:

«Ολοκληρώθηκαν οι τοιχογραφίες στα δημοτικά οικόπεδα της Π. Πατρών, απέναντι από τον Λίθο.
Στα οικόπεδα, στα οποία πρόκειται να κατασκευασθούν χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά και τους νέους της πόλης, ο δήμος ανέθεσε στον διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνη Same84 και την Urban Act και πραγματοποίησαν εικαστική παρέμβαση δίνοντας χρώμα στο γκρίζο του τσιμέντου.
Οι παραστάσεις οι οποίες απεικονίζονται συνιστούν πηγή έμπνευσης και παραδείγματος για τους νέους μας, αλλά και για όλους τους θεατές.
Η μορφή του Γιάννη Αντετοκούμπο, ενισχύει την στροφή στον αθλητισμό, στο «ευ αγωνίζεσθαι» και τιμάται ως προσωπικότητα η οποία διαφημίζει την Ελλάδα στην Αμερικανική ήπειρο και ολόκληρο τον πλανήτη. Η άλλη παράσταση, είναι μία σύνθεση με βάση την Guernica (Γκερνίκα), τον πίνακα, δηλαδή, που φιλοτέχνησε ο Πικάσο το 1937, μετά τον βομβαρδισμό και την καταστροφή της πόλης αυτής κατά την διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου (στον βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά).
Ο χρωματισμός της παράστασης από τον Same84 -ο αυθεντικός, πρωτότυπος πίνακας έχει λευκό και μαύρο-, δίνει το μήνυμα ότι ακόμη και μετά από μία τέτοιου μεγέθους καταστροφή, η θέληση και οι ανεξάντλητες δυνάμεις του ανθρώπου, μπορούν να πάνε τον κόσμο μπροστά, μπορούν να επαναφέρουν το χρώμα στην ζωή. 
Ο συνδυασμός με την απεικόνιση του «Γιάννη» δημιουργεί περιθώρια για πληθώρα συνειρμών και σε κάθε περίπτωση εκπέμπει ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας, πλέον, θα μπορούν να απολαμβάνουν το εξαιρετικό αυτό έργο ανακαλώντας τις δικές τους μνήμες, δημιουργώντας τους δικούς τους συνειρμούς».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , agiavarvara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου