24 Ιουνίου 2020

SZ: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τη διαμάχη Αθήνας-Άγκυρας

Οι αυξανόμενες προστριβές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Μια «πολιτική» ταξιδιωτική οδηγία πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την Τουρκία στην Handelsblatt. 
Από τη Deutsche Welle: 

Η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ για την ένταση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα και τις γεωτρήσεις για την αναζήτηση φυσικού αερίου. Το ρεπορτάζ αναφέρεται καταρχάς στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου στην ίδια εφημερίδα όπου υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας». Το ρεπορτάζ κατόπιν κάνει λόγο για τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη και την αντίδραση της Αθήνας που θεωρεί ότι δεν έχει απολύτως καμία νομική βάση και η εφημερίδα επισημαίνει ότι:

«Η διαμάχη μεταξύ των δυο χωρών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας ανησυχεί όλο και περισσότερο τα άλλα κράτη της συμμαχίας. Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας κάλεσε το ΝΑΤΟ να λάβει υπόψιν του την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη και στη Μεσόγειο και να αναγνωρίσει επιτέλους ότι υπάρχει ένα "κοινό πρόβλημα Τουρκία" και δεν μπορεί πλέον να στουθοκαμηλίζει. Την ίδια ώρα ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε επίσκεψη στο Ισραήλ όπου μίλησε με τον ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και για την αμυντική συνεργασία, η οποία θα γίνει στενότερη. Οι υπουργοί Ενέργειας των δυο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την επέκταση της ενεργειακής τροφοδοσίας. Τον Ιανουάριο Ελλάδα και Ισραήλ είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού με την ονομασία Eastmed. H Άγκυρα θεωρεί ότι προκαλείται από αυτό το σχέδιο και βλέπει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που περιγράφονται στη συμφωνία με τη Λιβύη».

Και το άρθρο της SZ συνεχίζει: «Η Ελλάδα υπέγραψε αυτό το μήνα συμφωνία με την Ιταλία, η οποία ορίζει τη χρήση των θαλάσσιων περιοχών και τα κυριαρχικά δικαιώματα ανάμεσα στις δυο χώρες. Η Αθήνα θέλει να δείξει ότι όσον αφορά το θέμα των απαιτήσεων στην ανατολική Μεσόγειο προκρίνει τη διπλωματία και το Διεθνές Δίκαιο». 

Κωνσταντινούπολη

Handelsblatt: Μια «πολιτική» ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

Στην ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει η Γερμανία για την Τουρκία αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα για να προσελκύσει τουρίστες. 

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο: «Εκτός όμως από την υγεία και τη καλή διάθεση πρόκειται για πολύ περισσότερα: για πολιτική. Τρίζουν οι σχέσεις της Άγκυρας με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και όσον αφορά τη συμφωνία για το προσφυγικό δεν είναι όλα καλά. Τον περασμένο Μάρτιο η Άγκυρα άνοιξε μονομερώς τα σύνορα προς την Ελλάδα για πρόσφυγες και μετανάστες, μετά από μια επίθεση στη Συρία, όπου σκοτώθηκαν 30 Τούρκοι στρατιώτες. Το αποτέλεσμα ήταν σκηνές μίσους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην ανατολική Μεσόγειο Αθήνα και Άγκυρα επίσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα και τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Από διπλωματικούς κύκλους η Handelsblatt έμαθε ότι η Ελλάδα μπλοκάρει πολλές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην ΕΕ. Η εμπιστοσύνη δεν αποτελεί σταθερά εδώ και χρόνια στις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας φαίνεται ουτοπικό από την πλευρά των Ευρωπαίων να συστήσει κανείς σε εκατομμύρια παραθεριστές ένα ταξίδι».

Πηγή: Deutsche Welle
(https://p.dw.com/p/3eFTu και https://p.dw.com/p/3eB57)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου