28 Ιουνίου 2020

Γιατί οι πολυεθνικές κόβουν τις διαφημίσεις στα social media

Τη διακοπή των διαφημίσεών τους σε πλατφόρμες των social media ανακοίνωσαν πολλές πολυεθνικές εταιρείες (Coca Cola, Unilever κλπ) προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την υιοθέτηση αυστηρότερων πολιτικών κατά του ρατσιστικού λόγου, της βίας και της παραπληροφόρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια συζήτηση για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και την καταπολέμηση του ρατσιστικού και διχαστικού λόγου, έχει φουντώσει για τα καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες -μετά και τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, στη Μινεάπολη, στα τέλη Μαΐου.

Η Coca Cola διακόπτει για 30 ημέρες τη διαφήμιση στα social media.

Η Coca-Cola ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει για τουλάχιστον 30 ημέρες οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να πιέσει για την υιοθέτηση πολιτικών κατά του ρατσισμού.

«Δεν υπάρχει χώρος για τον ρατσισμό στον κόσμο. Δεν υπάρχει χώρος για τον ρατσισμό στα social media» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της πολυεθνικής, James Quincey. Και πρόσθεσε: «Η Coca-Cola σταματάει τις πληρωμές διαφημίσεων στις πλατφόρμες των social media, παγκοσμίως, για τουλάχιστον 30 ημέρες». Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περί παράτασης του συγκεκριμένου μέτρου. «Αυτό το διάστημα θα αξιολογήσουμε τη διαφημιστική μας πολιτική και θα αποφασίσουμε αν χρήζει αναθεώρησης».

Η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, καθώς η αμερικανική πολυεθνική, μέσω μιας σειράς δηλώσεων και ανακοινώσεων, είχε προϊδεάσει για τις κινήσεις της, καταγγέλλοντας την ύπαρξη «συστηματικού ρατσισμού» στα social media.

Μποϊκοτάζ στα social media

Το προηγούμενο διάστημα, περισσότερες από 90 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες η Verizon, η Patagonia, η REI κ.α., γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να «παγώσουν» τις διαφημίσεις στο Facebook, εντασσόμενες στο κίνημα «StopHateForProfit» (Σταματήστε το Μίσος για το Κέρδος). Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βάλλει εναντίον του Facebook, το οποίο -σύμφωνα με τους διοργανωτές- επιτρέπει την κυκλοφορία ρατσιστικού, βίαιου και ψευδούς περιεχομένου.

«Το Facebook πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει την παραπληροφόρηση και τον διχαστικό λόγο. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει» σχολίασε μία ακόμη αμερικανική εταιρεία, η Levi Strauss & Co.

Από την πλευρά της, η Procter & Gamble ανακοίνωσε ότι επαναξιολογεί όλα τα διαφημιστικά προγράμματα που «τρέχει» στις ψηφιακές και διαδικτυακές πλατφόρμες.

Εμπάργκο και από την Unilever. Πέραν της Coca-Cola, ακόμη μία πολυεθνική -η Unilever- αποφάσισε να σταματήσει τις διαφημίσεις στο Facebook, το Instagram και το Twitter έως τουλάχιστον τις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η άσκηση πίεσης προς τα social media, προκειμένου να υιοθετήσουν αυστηρότερες πολιτικές για τον ρατσιστικό λόγο και την παραπληροφόρηση.

Η αντίδραση του Facebook. Σε μία πρώτη αντίδραση, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξέφρασε την πρόθεσή του να «συζητήσει νέες πολιτικές για την καταπολέμηση του ρατσιστικού λόγου». Απέφυγε, πάντως, να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για το «εμπάργκο» των μεγάλων εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι κάποιες εταιρείες δεν περιορίστηκαν μόνο στη διακοπή των διαφημίσεών τους στις πλατφόρμες των social media, αλλά επεκτάθηκαν ακόμη και σε όλες τις επιχειρηματικές σχέσεις.

To Viber διακόπτει κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook.

Ειδικότερα, η Rakuten Viber, η εταιρεία πίσω από μία από τις κορυφαίες εφαρμογές στον κόσμο για δωρεάν και εύκολη επικοινωνία, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εφαρμογή θα αφαιρέσει τα Facebook Connect, Facebook SDK και GIPHY, αλλά και θα διακόψει κάθε διαφημιστική δαπάνη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο κίνημα #StopHateForProfit που καλεί σε μποϊκοτάρισμα του εν λόγω γίγαντα της τεχνολογίας.

Οι ενέργειες ώστε να απομακρυνθούν τα σημεία επαφής με το Facebook από το Viber αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουλίου 2020, ενώ η διακοπή της διαφημιστικής δαπάνης στο Facebook τέθηκε σε ισχύ άμεσα.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου