21 Ιουνίου 2020

Ορχιδέα, ένα λουλούδι για εκατό ημέρες

Από τα τέλη του Φλεβάρη άρχισαν ένα - ένα να ανοίγουν τα μπουμπούκια της ορχιδέας, σχηματίζοντας ένα εντυπωσιακό σύνολο που παρέμεινε ανθισμένο ολόκληρη την Άνοιξη, μέχρι και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. 

Η μοναδική της απαίτηση για να εξακολουθεί να ομορφαίνει το χώρο, τη δύσκολη εποχή της πανδημίας και την ακόμη δυσκολότερη της καραντίνας, ήταν ένα αραιό πότισμα μία φορά την εβδομάδα.

Είναι η ορχιδέα φαλαίνοψις (phalaenospsis), η πιο γνωστή και πιο διαδεδομένη του είδους. Κατά διαστήματα σήκωνα το κινητό και της έπαιρνα μια - δυο φωτογραφίες, έτσι για να τη θυμάμαι. 

Κάποιες από τις φωτογραφίες αυτές και λίγα ακόμη λόγια για την ορχιδέα στη συνέχεια:

Φωτογραφία την 1 Μαρτίου. Τα δυο πρώτα άνθισαν.

Φωτογραφία στις 6 Μαρτίου.

Φωτογραφία στις 15 Μαρτίου. Όλο πλέον έχουν ανθίσει!

Φωτογραφία στις 13 Απριλίου, δίπλα στον "πασχαλοκούνελο". Πλησιάζει το διαφορετικό φετινό Πάσχα.

Φωτογραφία στις 7 Μαΐου, πάντα σε πλήρη άνθιση.   

Η ορχιδέα φαλαίνοψις (phalaenospsis) είναι η πιο γνωστή ορχιδέα για ανάπτυξη σε γλάστρα και διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Φέρει εντυπωσιακά λουλούδια πάνω σε ανθοφόρους μίσχους που διατηρούνται για μεγάλο διάστημα, συνήθως από έναν ως τρεις μήνες. 

Η ορχιδέα είναι ένα "επίφυτο" φυτό, δηλαδή αναπτύσσει τις ρίζες του πάνω σε άλλα φυτά (π.χ. πεύκα) χωρίς όμως να τα βλάπτει, ζώντας από τα θρεπτικά συστατικά της ατμόσφαιρας. 

Στα τροπικά κλίματα, που είναι πλούσια σε υγρασία, αναπτύσσεται από μόνη της. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται κατά κόρον χωρίς πολλές απαιτήσεις σε εσωτερικούς χώρους. 

Φωτογραφία στις 13 Μαΐου, της αλλάξαμε θέση αλλά πάντα σε φωτεινό μέρος.

Φωτογραφία στις 16 Μαΐου.

Φωτογραφία στις 18 Μαΐου. Με τις ρίζες στον αέρα.

Φωτογραφία στις 24 Μαΐου. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Περίπου τρεις μήνες μετά το πρώτο άνθος, τώρα και το πρώτο (το τελευταίο όμως που άνθισε) βρίσκεται μαραμένο στο πάτωμα.

Φωτογραφία στις 27 Μαΐου. Και το δεύτερο στο πάτωμα.

Η ορχιδέα απαιτεί αραιό πότισμα (μία φορά την εβδομάδα). Οι ειδικοί προτείνουν να ποτίζουμε την ορχιδέα μας βυθίζοντας το γλαστράκι της σε ένα κουβαδάκι με νερό για περίπου 20 λεπτά, έπειτα να το αφήνουμε να στραγγίξει και στην συνέχεια να τοποθετούμε το γλαστράκι πάλι στο κασπό. Χρειάζεται εδώ κάποια προσοχή γιατί οι περισσότερες ορχιδέες μπορούν να ανεχθούν την ξηρασία πολύ καλύτερα απ’ ότι την υπερβολική υγρασία. 

Οι ορχιδέες αγαπούν το φως για πολλές ώρες την ημέρα, όλο το χρόνο. Το φως όμως πρέπει να είναι έμμεσο, να μην τις χτυπάει άμεσα ο ήλιος.

Λιπαίνουμε το φυτό μια-δυο φορές το μήνα, χρησιμοποιώντας υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Είναι σημαντικό να ταΐζουμε την ορχιδέας μας όταν δεν έχει άνθη με σκοπό να την βοηθήσουμε να παράγει νέο βλαστό ο οποίος όταν έρθει η ώρα του θα ανθοφορήσει.

Φωτογραφία στις 7 Ιουνίου. Το τρίτο έχει πέσει και αυτό στο πάτωμα από τις 3 Ιουνίου. Τα άλλα δυο διατηρούνται ακόμη σε άριστη κατάσταση.  

Φωτογραφία στις 14 Ιουνίου. Τα δυο τελευταία αρχίζουν πλέον να μαραίνονται. Αναρωτιέμαι πιο θα παραμείνει για να πέσει τελευταίο.

Φωτογραφία στις 17 Ιουνίου. Τη μέρα αυτή έπεσαν και τα δυο μαζί!

Όμως, τις 100 περίπου μέρες που υπήρχαν τα άνθη της ορχιδέας ήταν υπέροχα!

Φωτογραφίες και τα λίγα λόγια από Takis Ant 
για το Afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου