12 Ιουνίου 2020

FAZ: Η Τουρκία παράγοντας ανασφάλειας στη Μεσόγειο

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung για την νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με φόντο τις γεωτρήσεις. Για το ίδιο θέμα μιλάει στην Welt ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Από τη Deutsche Welle


Υπό τον τίτλο «Σύγκρουση στη Μεσόγειο» η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες της τη νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με φόντο τις επιδιωκόμενες από την Άγκυρα γεωτρήσεις στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εδώ και δεκαετίες πεδίο αντιπαλότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η κρίση των Ιμίων είχε οδηγήσει τις δυο χώρες σχεδόν σε πόλεμο που αποσοβήθηκε εν τέλει χάρη και στην παρέμβαση του τότε αμερικανού προέδρου Κλίντον. Ωστόσο, και μολονότι οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αποτελούν μέχρι και σήμερα καθημερινότητα, «η πρόσφατη κλιμάκωση έχει μια νέα ποιότητα. Καταρχήν η Άγκυρα δεν στρέφεται πλέον προφανώς μόνον εναντίον της Αθήνας, αλλά εναντίον αποστολής της οποίας ηγείται η ΕΕ για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Δεύτερον, με την απειλή τουρκικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού κλιμακώνονται ακόμη περισσότερο οι συγκρουσιακές ενέργειες στη Μεσόγειο και αποκτούν νέα μορφή. 

FAZ: "τραγελαφική" η γεωγραφική συμφωνία ανάμεσα σε η Άγκυρα και λιβυκή κυβέρνηση του Σάρατζ

Το ότι μπορεί να προκύψουν τέτοιες συγκρούσεις φάνηκε ήδη στα τέλη του 2019, όταν η Άγκυρα και η λιβυκή κυβέρνηση του Σάρατζ υπέγραψαν στην Τρίπολη μια τραγελαφική γεωγραφική συμφωνία για την «οριοθέτηση ζωνών επιρροής» στην Μεσόγειο, συνοδευόμενη από μια στρατιωτική συμφωνία. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι παράγοντας ανασφάλειας στην περιοχή. Και σε αντίθεση με τον παρ' ολίγον πόλεμο του 1996, σήμερα δεν υπάρχει ένας αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, είτε στην ανατολική Μεσόγειο είτε αλλού».

Ν. Αναστασιάδης: Με ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας

Εκτενή συνέντευξη του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με αφορμή την νέα ένταση στην ανατολική Μεσόγειο φιλοξενεί η Die Welt.

Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επισημαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης και τονίζει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας ταραχοποιός. Θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε υπερδύναμη της ανατολικής Μεσογείου. Οι παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά νερά είναι μέρος της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλα παραδείγματα είναι οι επεκτατικές δράσεις σε Συρία, Λιβύη, έναντι της Ελλάδας καθώς και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού». 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει μάλιστα ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο «είναι η τουρκική απειλή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας. Όταν οι Έλληνες αναγκάζονται να υπερασπιστούν την επικράτειά τους, τότε αυτό συνιστά τεράστιο ρίσκο για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Κύπρος, αντίθετα, είναι μια μικρή χώρα. Δεν έχουμε ούτε το ναυτικό, ούτε την αεροπορία (που χρειάζεται) για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Εξαρτόμαστε από τη στήριξη των εταίρων μας».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη στήριξη της Γερμανίας και την μάλλον συγκρατημένη στάση του Βερολίνου, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει πως εκτιμά την γερμανική στάση. «Από διπλωματική σκοπιά μάλιστα η επιφυλακτικότητα μπορεί να είναι χρήσιμη, διότι δεν δυσαρεστεί καμία πλευρά. Την Πέμπτη τηλεφωνήθηκα με την καγκελάριο Μέρκελ. Μιλήσαμε για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζω να αξιοποιήσει η Γερμανία την επιρροή της στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα, μέσω των σχέσεών της με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν, να ασκήσει πιέσεις».

Στο ερώτημα, τέλος, εάν η ΕΕ θα έπρεπε να διακόψει οριστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, ο κύπριος πρόεδρος είναι σαφής: «Κοιτάξτε τι γίνεται στη Συρία. Κοιτάξτε τι γίνεται στη Λιβύη. Επιπλέον η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα. Ως υποψήφια χώρα δεν αναγνωρίζει μια χώρα μέλος της ΕΕ, την Κύπρο. Αναρωτιέμαι πράγματι, εάν πρέπει να γίνει μέλος μια τέτοια χώρα, όταν δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες, τους ευρωπαϊκούς κανόνες και όταν δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της.

Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου