29 Ιουνίου 2020

Πόσο βαθιά θα είναι το 2020 η ύφεση στην Ελλάδα;

Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία και την αλλαγή του διεθνούς περιβάλλοντος, οι μακροοικονομικές προβλέψεις υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα. Για το λόγο αυτό,
η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρει στην Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020 η οποία υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει εκπονήσει ένα βασικό και δύο εναλλακτικά σενάρια, το ένα πιο ήπιο και το άλλο πιο δυσμενές σε σχέση με το βασικό σενάριο. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά το 2020, καταγράφοντας ρυθμό μεταβολής -5,8%. Το 2021 η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ανακάμψει και θα αυξηθεί με ρυθμό 5,6%, ενώ το 2022 θα σημειώσει αύξηση 3,7%.

Σύμφωνα με το ήπιο σενάριο, το οποίο υποθέτει μια πιο σύντομη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,4% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 5,8% και 3,8% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο συνδέεται με μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση του κορωνοϊού, οι συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να είναι πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια και η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι βραδύτερη: το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9,4% το 2020, ενώ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2021 και 4,5% το 2022. 

Οι νέες προβλέψεις της UniCredit

Ελαφρώς πιο αισιόδοξες σε σχέση με πριν από έναν μήνα, αλλά από τις πλέον ζοφερές μεταξύ των διεθνών οίκων, είναι οι νέες προβλέψεις της UniCredit για την ελληνική οικονομία. Η ιταλική επενδυτική τράπεζα εστιάζει στην μεγάλη εξάρτηση του ΑΕΠ από τον τουρισμό και προειδοποιεί για απώλεια του 50% των τουριστικών εσόδων φέτος, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί επισκέπτες από το εξωτερικό με αυστηρούς όρους ασφάλειας.

Με τον τουρισμό να δέχεται ισχυρό πλήγμα, αλλά και τις εξαγωγές να βρίσκονται υπό πίεση η Unicredit βλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 16% το 2020. Η πρόβλεψη αυτή απέχει αρκετά από την εκτίμηση όχι μόνο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και της 
Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από την εκτίμηση της Κομισιόν καθώς και άλλων οίκων. Η Capital Economics για παράδειγμα βλέπει ύφεση 8% και η Citi συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,9%. H αρχική εκτίμηση της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας ήταν πάντως ακόμη χειρότερη από τη σημερινή και έκανε λόγο για βουτιά 18,6% στο ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται στην καλύτερη των προβλέψεων πορεία του πρώτου τριμήνου. 

Citi: Tι σχήμα θα έχει τελικά η ανάκαμψη;

Μετά την απότομη βουτιά του δεύτερου τριμήνου το παγκόσμιο ΑΕΠ βρίσκεται τροχιά σε ανάκαμψης. Πόσο δυναμική θα είναι αυτή όμως; Και θα είναι συνεχής και με διάρκεια ή θα ανακοπεί και πάλι; Θα έρθει το πολυπόθητο σχήμα V ή έστω U στην πορεία της οικονομίας ή θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μία καμπύλη με επώδυνες διακυμάνσεις; Η Citi προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά στην τελευταία έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η Citi βλέπει ύφεση 6,9% για την ελληνική οικονομία φέτος και ανάκαμψη 4% το 2021.

Όπως εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία το τελευταίο διάστημα, που δείχνουν μία «ανάδυση» από την βουτιά, αλλά σε καμία περίπτωση ανάρρωση της παγκόσμιος οικονομίας. Eπιπλέον οι αναλυτές της υπογραμμίζουν ότι οι παράγοντες αβεβαιότητας επιμένουν. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι το γεγονός ότι ο Covid-19 όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά φαίνεται να επιστρέφει δριμύτερος σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Ένα εμβόλιο κατά του ιού θα ήταν αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη προειδοποιεί η Citi. Και έτσι ενώ αναθεωρεί ελαφρώς προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για φέτος, βλέποντας συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,5% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,6%) υποβαθμίζει κατά 0,2 μονάδα την εκτίμηση για το 2021, οπότε και αναμένει ανάκαμψη 5,5%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ συνολικά στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα υπερκαλυφθεί το χαμένο έδαφος της εφετινής χρονιάς, αυτό θα γίνει χάρη εν πολλοίς στις επιδόσεις των αναδυόμενων οικονομιών. Στον ανεπτυγμένο κόσμο οι περισσότερες οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους το 2021 να ανακάμπτει με βραδύτερους ρυθμούς από εκείνους με τους οποίους συρρικνώθηκε φέτος. 

Πηγές: bankofgreece.gr και 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου