29 Ιουνίου 2020

H άνοδος και η πτώση του Ν. Παππά

Η άποψη του ΒΗΜΑτοδότη*


Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στριμωγμένος φαίνεται από μακριά, προκύπτει από τις άναρθρες κραυγές των στελεχών του στα τηλεοπτικά παράθυρα και από τα ασυνάρτητα επιχειρήματα που προσπαθούν να διακινήσουν προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αποκαλύφθηκαν επίσης το βάρος και η πίεση στις εσωκομματικές συνεδριάσεις, όπου περίσσεψαν οι εντάσεις και οι επικρίσεις. 

Ιδιατέρως εναντίον του Νίκου Παππά, ο οποίος βρέθηκε να απολογείται για όλα, για το ήθος, το ύφος και το πνεύμα των πράξεων και των επιλογών του. Οι αποκαλυφθέντες διάλογοι φανέρωναν ασέβεια προς τους θεσμούς και μαζί καμία αίσθηση της διάκρισης των εξουσιών. Ο τρόπος επίσης αγοραίος, η αναφορά και μόνο στην εισαγγελέα «θα πω του Παπαγγελόπουλου να φέρει την τύπισσα στο Μαξίμου» και εκείνο το απίθανο «δώσε μας τη Μαρέβα», όπως και τα άλλα για τα λεφτά, αρκούν για να δηλώσουν την ποιότητα του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου και να εξοργίσουν ακόμη και τους συντρόφους του. Του είχαν άλλωστε πολλά μαζεμένα, δεν στεκόταν. Κατά μια εκδοχή μάλιστα, τους συντρόφους του, βλέποντας την πρώτη απόπειρα «απολογίας» του στο δελτίο του Μega, τους έζωσαν μαύρα φίδια και έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του καθαρά ότι «πρέπει να τελειώνουμε το ταχύτερο με αυτή την υπόθεση». Γι’ αυτό και αμέσως μετά συνεκλήθησαν τα κομματικά όργανα και αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την υποτυπώδη ανάληψη πολιτικής ευθύνης, χωρίς όμως να καταφέρει να αμβλύνει τις δυσμενέατατες γι’ αυτόν εντυπώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι τον εγκατέλειψαν όλοι, όπως συνήθως συμβαίνει με όσους φαντασιώνονται ότι «κρατάνε τους άλλους από τα…». Η φράση δεν είναι δική μας, μας τη μετέφερε ένας τραπεζίτης, από εκείνες τις μέρες της διεκδίκησης εφημερίδων και καναλιών που ο «Νικολάκης», όπως τον λένε τώρα, απειλούσε θεούς και δαίμονες και παρέπεμπε μέσω των «φίλων»του στη Δικαιοσύνη τους πάντες στους εισαγγελείς. Δρούσε ο «Νικολάκης» τότε σαν να μην υπήρχε αύριο, ένιωθε άτρωτος και παντοτινός. Και το χειρότερο τώρα είναι ότι δεν ξέρει τι ακολουθεί. Δεν τον έχει γραμμένο μόνο ο Σάμπυ, τον έχουν κι άλλοι όπως θρυλείται στις ακριβές συνοικίες της πρωτεύουσας. 

Οι ελιγμοί Τσίπρα

«Εντάξει, ο Παππάς είναι τελειωμένος» λένε στην Κουμουνδούρου, αλλά εκείνος που βρίσκεται σε πραγματικά δεινή θέση είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο έχων την έμπνευση και φέρων την ιδέα του «ηθικού πλεονεκτήματος», που σήμερα κουρελιάζεται στην κυριολεξία και δεν αφήνει πίσω τίποτε άλλο πέρα από «σάπια μήλα». Παλεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να βγει έξω από το κάδρο, να μείνει στο απυρόβλητο. Αυτή είναι η αγωνία του και μόνο. Ούτε για τον Παππά νοιάζεται ούτε για κανέναν άλλον. Θα τους «παραδώσει» όλους προκειμένου να μην… λερωθεί ο ίδιος, λένε οι γνωρίζοντες. Παρά ταύτα, δεν είναι εύκολο. Ολοι και όλα κινούνται, με έναν τρόπο, γύρω του. 

Ο Παππάς ήταν «αδελφός» του, αντ’ αυτού τον εκπροσωπούσε εξαρχής σχεδόν παντού. Τον εξέφραζε σε όλα τα επίπεδα, από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι τη διαχείριση των ντόπιων οικονομικών συμφερόντων. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες που βεβαιώνουν ότι αυτός ήταν εμπνευστής και καθοδηγητής συγκεκριμένων πράξεων και επιλογών. Το θέμα της άλωσης του Τύπου ήταν δικής του έμπνευσης. Αυτός τη σχεδίασε και αυτός φαντασιωνόταν δικά του μέσα και κανάλια, γιατί ψευδώς νόμιζε ότι έτσι γίνεται, ότι χτυπάει κάποιος τα νταούλια και όλοι γύρω του χορεύουν κατά τον ρυθμό του. Αυτή ήταν η κουλτούρα του, με αυτή την πλάνη ενηλικιώθηκε πολιτικά, ουδέποτε ξεχώρισε πρόσωπα και δυνάμεις, νόμιζε και νομίζει ακόμη ότι άπαντες υπακούουν σε εντολές και βαράνε προσοχές. 

Αλλά ας μην πάμε μακριά. Και ο Καμμένος επίσης υπήρξε προσωπική επιλογή του. Αναγκαστική, λέει τώρα, αλλά τον κάλυπτε και τον δικαιολογούσε σχεδόν μέχρι την τελευταία ώρα. Και η επιλογή του Παπαγγελόπουλου επίσης δική του ήταν. Γοητευόταν από την ιδέα ελέγχου των «αρμών της εξουσίας», από τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης που νόμιζε ότι αποκτούσε όταν είχε απέναντί του πρόσωπα, υποτίθεται, εκτεθειμένα. 

Κακά τα ψέματα, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από την αμετροέπεια και τα ελλείμματα που προσδιόρισαν τη διακυβέρνησή του. Γιατί απλούστατα προσέβαλε με τις πράξεις του τον πυρήνα της θεσμικής λειτουργίας της χώρας.

Θα επιχειρήσει πάντως να διαφύγει διά της «ανασυγκρότησης» και του «ανασχηματισμού» των τομεαρχών και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Παππάς, Πολάκης, Παπαδημούλης και άλλοι θα περάσουν σε δεύτερη γραμμή εφεδρείας και θα αναδειχθούν νέες και τεχνοκρατικά πιο συγκροτημένες δυνάμεις. Χουλιαράκης, Λιάκος, Καλπαδάκης, Κορκολής, Ανδριόπουλος και άλλοι θα πλαισιώσουν από τον Σεπτέμβριο τον δοκιμαζόμενο πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα προηγούμενα αμαρτήματά του.

* Πηγή: tovima.gr
Τα σκίτσα είναι της Έφης Ξένου από "Τα Νέα"

Σχετικές αναρτήσεις:
Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Παππά με Μιωνή (23.6.2020)
Ν. Παππάς: «Αναλαμβάνω την ευθύνη»! (25.6.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου