18 Ιανουαρίου 2021

Όταν η σεξουαλική κακοποίηση της Μπεκατώρου χαρακτηρίζεται ως «δυσάρεστο περιστατικό»

Την κακοποίηση που βίωσε σε νεαρή ηλικία εξιστόρησε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα «Start to Talk/Σπάσε τη σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η γενικόλογη «κακοποίηση» ήταν σαφής βιασμός. Εκείνη 21 ετών και εκείνος παράγοντας της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

«Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δεν συνέβη τίποτα», είπε η Σοφία. Και σιώπησε, μέχρι και λίγες μέρες πριν. «Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για την χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου» πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας τη σεξουαλική κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου ως «δυσάρεστο περιστατικό», η διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στην πρώτη κυνική ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα».

Υπό την πίεση όμως των καταιγιστικών εξελίξεων, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία άλλαξε ύφος και άρχισε πλέον να κινείται διαφορετικά. Ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου Αριστείδη Αδαμόπουλου από το Δ.Σ. της ΕΙΟ. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της «δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή». Φτάνουν όμως οι δηλώσεις της ΕΙΟ; Μάλλον εκείνο που θα έπρεπε να γίνει είναι να αλλάξει άμεσα η 
διοίκηση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Για στοχοποίησή του κάνει λόγο, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο άνθρωπος που κατηγορεί η Σοφία Μπεκατώρου ότι την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998. «Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους» αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του. 

Σε κοινή δήλωσή τους, οι δικηγόροι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εκπροσωπούν την Ολυμπιονίκη, αναφέρουν: «Η υπόθεση της Σοφίας (Μπεκατώρου) φωτίζει έναν κόσμο αθέατο, γνωστό σε πολλούς και συγκαλυπτόμενο, που λειτουργεί στον αντίποδα του αθλητικού πνεύματος, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει νέους ανθρώπους και αθλητές, από θέση δύναμης κι εξουσίας. Έναν κόσμο που εκφράστηκε στην κυνική ανακοίνωση της εμπλεκόμενης Ομοσπονδίας».

Συγκλονιστική είναι και η επιστολή του προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Πάρου, Ηλία Κουντρομιχάλη, προς όλους του ναυταθλητικούς συλλόγους στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «τα καταγγελλόμενα ότι αποτελούσαν κοινό μυστικό στα μάτια και στα ειρωνικά χαμόγελα ορισμένων από αυτούς που διατηρούν επί δεκαετίες τις θεσμικές θέσεις της ομοσπονδίας». 

Σε ανάρτησή της, στο facebook, αργά το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα, η κ. Μπεκατώρου επαναλαμβάνει ότι η προσωπική της περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα αλλά «είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ». Η Ολυμπιονίκης υπογραμμίζει ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!»
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ
Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!
Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρού…
Δείτε περισσότερα

Έπειτα από τις αποκαλύψεις της κ. Μπεκατώρου η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα.

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, protothema.gr, naftemporiki.gr, 
facebook.com 
Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Γεωργοπάλη 

1 σχόλιο:

  1. Δεν παραιτείται ο πρόεδρος της ΕΙΟ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 1997, Αντώνης Δημητρακόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου δήλωσε στην ΕΡΤ, πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος παραίτησης του απαντώντας «γιατί να παραιτηθώ, είναι συλλογική ευθύνη;» προσθέτοντας ωστόσο ότι στις επικείμενες εκλογές της Ομοσπονδίας δεν θα είναι υποψήφιος. Για την πρώτη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που ανέφερε ως «δυσάρεστο» περιστατικό τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου αναγνώρισε ως ατυχή τον χαρακτηρισμό. Στον αντίποδα ο παραιτηθείς από την Ομοσπονδία και πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς Γ. Παπαδημητρίου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ηθικά και μόνο περίμενε να ακούσει την παραίτηση του κ. Δημητρακόπουλου καθώς μετα από τον ίδιο έχουν παραιτηθεί ακόμη δύο και η επιτροπή Ανοικτής θαλάσσης αποτελούμενη από 10 μέλη. naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή