4 Ιανουαρίου 2021

Δεξιός ανασχηματισμός με κυβέρνηση μαμούθ

Σε στοχευμένες αλλαγές του Υπουργικού Συμβουλίου, με ενίσχυση της πιο δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα να προκύψει μια ακόμη κυβέρνηση μαμούθ, με 58 μέλη, αντί του δήθεν ολιγομελούς και ευέλικτου επιτελικού σχήματος που ήταν το ζητούμενο.

Με τον σημερινό ανασχηματισμό, που ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος -και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ- Χρήστος Ταραντίλης, σημειώνονται και οι εξής βασικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

Αναλαμβάνει το
 υπουργείο Εσωτερικών ο Μάκης Βορίδης με αναπληρωτή υπουργό τον Στέλιο Πέτσα, ενώ αποχωρεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο Σπήλιος Λιβάνιος αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, ενώ αποχωρεί ο Γιάννης Βρούτσης. Ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί: Παιδείας Ζέττα Μακρή και ‘Αγγελος Συρίγος, Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Δείτε την νέα σύνθεση της κυβέρνησης εδώ 

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών ενώπιον της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί σε τρεις ομάδες, αύριο Τρίτη 5 Ιανουαρίου από τις 11.00 έως και τις 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Αντιδράσεις και σχόλια στον ανασχηματιμό 

Ο εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον ανασχηματισμό:

«Εγκλωβισμένος στην αποτυχία του, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό-φιάσκο», υποστηρίζει σε on camera δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ότι με τις επιλογές του στον ανασχηματισμό «επιβράβευσε τα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, το χάος στα σχολεία, το μπάχαλο στον τουρισμό». Ανίκανος για ουσιαστικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός προσέθεσε βουλευτές, δημιουργώντας ένα «ευέλικτο σχήμα 59 υπουργών», αναφέρει με σκωπτική διάθεση ο κ. Ηλιόπουλος 

Το ΚΙΝΑΛ για ανασχηματισμό: 

«Κλίνατε επί δεξιά, είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε σήμερα. «Το δήθεν "νέο ξεκίνημα" ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας πως «Είναι άσκηση κομματικής ισορροπίας που οδηγεί σε Κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος. Οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτε πια από αυτούς. Η φθορά τους επιταχύνεται».

Κάποια ακόμη πρώτα σχόλια στο twitter:

Γιώργος Κύρτσος @GiorgosKyrtsos
32 μέλη έχει το υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία και μόλις 16 στη Γερμανία. Το άθροισμα δεν φτάνει τα μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου. Κάποιο λάθος κάνουμε..

ArisPortosalte @ArisPortosalte
Ας προετοιμαζόμαστε για εκλογές, Με Βορίδη κ Πέτσα Εσωτερικών, την Βούλτεψη υφ.Μετανάστευσης, Σκρέκα Περιβάλλοντος, Με ποικιλία βουλευτών κι όχι τεχνοκρατών που δεν τους σηκώνει η πολιτική, Και πάντα ζητούμενο τις μεταρρυθμίσεις! Τελικά ανασχηματισμός Βρούτση, Θεοδωρικάκου..


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου