15 Ιανουαρίου 2021

Είκοσι χρόνια Wikipedia

H Wikipedia (
Βικιπαίδεια) είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους. Είκοσι χρόνια μετά το ξεκίνημα (το έργο ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001) κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία της. Είναι το εγκυκλοπαιδικό έργο του αιώνα, παρά τα λάθη που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί. 
Κάποια αποσπάσματα από δυο δημοσιεύματα, τόσο στην ίδια την Βικιπαίδεια όσο και στη Deutsche Welle, στη συνέχεια:

Η Βικιπαίδεια (Wikipedia) είναι διεθνής, παγκόσμια, ψηφιακή, διαδικτυακή, ελεύθερου περιεχομένου, εγκυκλοπαίδεια, που βασίζεται σε ένα μοντέλο ανοικτό στη σύνταξη του περιεχομένου της.

Γράφεται και αναπτύσσεται συνεργατικά από εθελοντές με το λογισμικό wiki, κάτι που σημαίνει ότι λήμματα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Το έργο ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001 ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες Nupedia, με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί τώρα από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikimedia (Wikimedia Foundation). Η Αγγλική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει πάνω από 6.708.000 λήμματα και η Ελληνική πάνω από 190.000 λήμματα (76.000 σελίδες).

Η Βικιπαίδεια έχει αυξηθεί σταθερά σε δημοτικότητα και έχουν γεννηθεί διάφορα αδελφά προγράμματα, όπως το Βικιλεξικό (Wiktionary), τα Βικιβιβλία (Wikibooks), τα Βικινέα (Wikinews), τα Βικιταξίδια (Wikivoyage), Βικιεπιστήμιο κλπ.

Λήμματα της Βικιπαίδειας αναφέρονται τακτικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ή αλλιώς M.M.E.) και τον ακαδημαϊκό κόσμο, που την εγκωμιάζουν για τη δωρεάν διανομή και έκδοσή της καθώς και για το ευρύ φάσμα που καλύπτει. Οι συντάκτες ενθαρρύνονται να τηρούν μια πολιτική "ουδετερότητας", κάτω από την οποία οι διάφορες απόψεις συγκεντρώνονται, χωρίς να γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί μια αντικειμενική αλήθεια.

Εξαιτίας της ανοικτής φύσης της, ο βανδαλισμός και η ανακρίβεια είναι μόνιμα προβλήματα. Το κύρος της Βικιπαίδειας ως πηγής αναφοράς (π.χ. βιβλιογραφία) είναι αμφισβητούμενο. Έχει επικριθεί επίσης για τη συστηματική τάση προτίμησης της δημοφιλούς άποψης παρά της αξιόπιστης, καθώς και μια σχετική έλλειψη υπευθυνότητας και δικαιοδοσίας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες. (...)


20 χρόνια Wikipedia

Είκοσι χρόνια μετά η Wikipedia δεν έχει καταφέρει να εξαφανίσει εντελώς τις ογκώδεις, δερματόδετες εγκυκλοπαίδειες από τα σκονισμένα ράφια βιβλιοθηκών -συνήθως σε παλιά σπίτια. Έχει όμως καταφέρει να συνοδεύει τους ανθρώπους σχεδόν καθημερινά στις
 αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ οι άνθρωποι στα πλουσιότερα βιομηχανικά κράτη διαβάζουν κατά μέσο όρο εννέα λήμματα της Wikipedia τον μήνα. Η πιο σημαντική ίσως μη εμπορική ιστοσελίδα του διαδικτύου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από ακριβώς 20 χρόνια, στις 15 Ιανουαρίου του 2001, όπως και πολλά άλλα πρότζεκτ ονλάιν: με τον κλασικό χαιρετισμό: «Hello world!». O Tζίμι Γουέιλς (φωτογραφία αριστερά), με καταγωγή από τον νότο των ΗΠΑ, ένας εκ των συνιδρυτών της Wikipedia, ήταν αυτός που ανήρτησε τις πρώτες εκείνες λέξεις της Wikipedia μέσω ενός λογισμικού wiki, που θα του επέτρεπε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού λεξικού (...)

To 2000 o Γουέιλς προσέλαβε τον πρώτο αρχισυντάκτη της Wikipedia, τον Λάρι Σέιντζερ. Αυτός θα έπρεπε να παραγγέλνει άρθρα από ειδικούς για να επιμελείται τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο η διαδικασία επαλήθευσης περιεχομένου σε επτά επίπεδα στάθηκε αρκετά ακριβή και μη αποτελεσματική. Έτσι τον πρώτο χρόνο της Wikipedia δημοσιεύθηκαν πολύ λίγα άρθρα (...) Κι επειδή το εργασιακό μοντέλο της αρχικής εγκυκλοπαίδειας, όπως την είχε κατά νου ο Γουέιλς απέτυχε, η Wikipedia εξελίχθηκε στη συνέχεια γρήγορα χάρη σε ένα δίκτυο εθελοντών και άμισθων εργαζομένων, οι οποίοι μέσα σε λίγες εβδομάδες παρήγαγαν χιλιάδες άρθρα», λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο Σέιντζερ εγκατέλειψε την Wikipedia το 2003 και, όπως δήλωσε σε μία συνέντευξη, είχε βαρεθεί τα «τρολ» και τους «αναρχικούς τύπους», οι οποίοι ήταν αντίθετοι «με την ιδέα ότι κάποιος θα έπρεπε να έχει κάποιου είδους εξουσία, που οι άλλοι δεν είχαν». Αλλά ακόμη κι αυτή η κριτική δεν μπόρσε να εμποδίσει την ραγδαία εξέλιξη της Wikipedia. Eίκοσι χρόνια μετά υπάρχουν πάνω από 55 εκατομμύρια καταχωρήσεις σε σχεδόν 300 γλώσσες, τα οποία συντάσσονται από αναρίθμητους εθελοντές (...)

Πάντως η Wikipedia ως έργο αναφοράς αρχικά αγνοήθηκε ή υποτιμήθηκε. Ωστόσο εδώ και χρόνια κατάφερε να εκτοπίσει από τις πρώτες θέσεις μεγάλα λεξικά, ενώ και η ιστορική εγκυκλοπαίδεια Britannica με ιστορία 244 χρόνων, από το 2012 βγαίνει μόνο διαδικτυακά. Συγκριτικά πάντως οι πόροι της Wikipedia είναι μικροί σε σχέση με τα μεγάλα ονόματα του διαδικτύου. Το Ίδρυμα της Wikipedia που χρηματοδοτεί την τεχνική υποστήριξη της διαδικτυακής πλατφόρμας πληρώνει πάνω από 100 προγραμματιστές και λαμβάνει ετησίως πάνω από 120 εκατομ. δολάρια μέσω δωρεών. Η γερμανική ένωση Wikipedia Germany με πάνω από 80.000 μέλη έχει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 18 εκατομ. ευρώ.

Η Wikipedia δεν είναι αψεγάδιαστη. Όμως η Wikipedia έχει και τα τρωτά της σημεία, με σημαντικά λάθη να καταγράφονται ενιότε (...) Πάντως ο Ντόμπους θεωρεί ότι τα λάθη στη Wikipedia είναι πιο πιθανό να εμφανίζονται σε θέματα ήσσονος σημασίας παρά σε σοβαρά θέματα. Όπως σημειώνει: «Οι χρήστες της Wikipedia πρέπει να γνωρίζουν ότι η Wikipedia είναι πιο αξιόπιστη όσο πιο δημομιλές είναι το εκάστοτε περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι όσα περισσότερα άτομα διαβάζουν ένα άρθρο, το βλέπουν προσεκτικά, εκφράζουν παράπονα και διορθώνουν λάθη». 

Για τον Γουέιλς, πάντως, σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του περιεχομένου παίζουν οι «communites» (κοινότητες) των χρηστών, οι οποίες «είναι ανοιχτές στον διάλογο και στο σεβασμό ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, πολιτικού προσανατολισμού και κοινωνικής προέλευσης». Εντούτοις το 90% των συγγραφέων της Wikipedia είναι άνδρες, οι περισσότεροι από από δυτικά βιομηχανικά κράτη. Και πολλοί πιστεύουν ότι η κουλτούρα ουσιαστικού διαλόγου στην κοινότητα στη Wikipedia είναι μεν ισχυρή, αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Πηγές: el.wikipedia.org , Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου