16 Ιανουαρίου 2021

Nέος πρόεδρος του CDU o Λάσετ, οπαδός της γραμμής Μέρκελ

Το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών εξέλεξε με 52,6% πρόεδρο του κόμματος τον Άρμιν Λάσετ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θεωρείται συνεχιστής της πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ. Ήττα των συντηρητικών.
Από τη Deutsche Welle:

Νέος πρόεδρος της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) είναι ο Άρμιν Λάσετ. Στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας του ψηφιακού συνεδρίου ο 59χρονος πολιτικός έλαβε 521 ψήφους και 466 ο εσωκομματικός του αντίπαλος Φρίντριχ Μερτς. Στον πρώτο γύρο ο κ. Λάσετ είχε συγκεντρώσει 380 ψήφους, ο κ. Μέρτς 385 και 224 ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος ήταν ο τρίτος υποψήφιος. Όπως φάνηκε, η πλειοψηφία των οπαδών του κ. Ρέτγκεν επέλεξε να ψηφίσει τον Άρμιν Λάσετ. Η απόφαση δεν εκπλήσσει. Οι δύο έχουν παρόμοιες πολιτικές αντιλήψεις.

Η εκλογή του Άρμιν Λάσετ σηματοδοτεί τη συνέχιση της γραμμής της Άγκελα Μέρκελ, δηλαδή μια πολιτική του κέντρου. H επικράτηση του Φρίντριχ Μερτς θα σήμαινε μια στροφή των Χριστιανοδημοκρατών προς συντηρητικότερες θέσεις. Στον χαιρετισμό της προς τους συνέδρους την Παρασκευή το βράδυ η καγκελάριος εξέφρασε έμμεσα την προτίμηση της για τον κ. Λάσετ. Στήριξη παρείχε και η απερχόμενη πρόεδρος του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Υπέρ του Φρίντριχ Μερτς είχε εκφραστεί μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Άρμιν Λάσετ είναι από το 2010 πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και από το 2017 πρωθυπουργός του κρατιδίου που με σχεδόν 18 εκ. κατοίκους είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας. Ο κ. Λάσετ θεωρείται πολιτικός της συνεργασίας και της ενσωμάτωσης διαφορετικών τάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι είχε ανακοινώσει ότι κατεβαίνει υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ως «ομάδα» (team) με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και ο οποίος εξελέγη τελικά αντιπρόεδρος.

Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφιακής ψηφοφορίας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους συνέδρους με επιστολική ψήφο. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Από αριστερά: Ρέτγκεν, Λάσετ, Μερτς

Περισσότερα, σχετικά με την τριάδα των πολιτικών που διεκδίκησε το αξίωμα του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, στο χθεσινό δημοσίευμα της Deutsche Welle, πριν γίνει ακόμη γνωστό το σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: 

Τρεις άνδρες υποψήφιοι, ένας στόχος

Λάσετ, Μερτς ή Ρέτγκεν; Είναι η τριάδα που διεκδικεί το αξίωμα του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο ψηφιακό συνέδριο το Σαββατοκύριακο. Τρεις πολιτικοί επίγονοι της Μέρκελ με φιλοδοξίες.

Τι είναι η πολιτική; Είναι βιογραφίες και πολιτικές καριέρες με τα πάνω και τα κάτω τους. Εδώ και πάνω από 4 μήνες τρεις πολιτικοί με βαριές βιογραφίες εποφθαλμιούν το αξίωμα του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, ενός κόμματος με ιστορικό αποτύπωμα στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Πρόκειται για τους Άρμιν Λάσετ, 59 ετών, Φρίντριχ Μέρτς, 65 ετών, και Νόρμπερτ Ρέτγκεν, 55 ετών. Και οι τρεις άνδρες, και οι τρεις νομικοί, και οι τρεις Καθολικοί και οι τρεις από τη Ρηνανία-Βεστφαλία. Στις ομοσπονδιακές εκλογές τον Οκτώβριο του 1994 εισήλθαν και οι τρεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Παράλληλα, αλλά όχι μαζί: Ο Ρέτγκεν ήταν τότε 29 χρονών, ο Λάσετ 33 και ο Μερτς 39. Και οι τρεις σπούδασαν στη Βόννη, αλλά σε διαφορετική περίοδο. Ο Βεστφαλός Μερτς κάθισε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1989 μέχρι το 1994 αποκτώντας πρώτες εμπειρίες ως βουλευτής (...) 

Λάσετ και Μερτς

Και οι τρεις πολιτικοί Λάσετ, Μερτς και Ρέτγκεν ξεκίνησαν από τα πίσω έδρανα. Ως "βετεράνοι" του κοινοβουλευτικού βίου, θυμούνται μέχρι σήμερα ότι από τις πρώτες ομιλίες τους ξύπνησαν το ενδιαφέρον. Ήταν βέβαιοι για όσα έλεγαν και επέτρεπαν από την αρχή και αυθόρμητα ενδιάμεσες ερωτήσεις. 

Ο Μερτς, άδραξε δύο φορές την ευκαιρία αρχές του 1995 για να μιλήσει από μικροφώνου. Και όταν στις 16 Φεβρουαρίου του 1995 μίλησε σε μία συνεδρίαση για θέματα Ευρώπης, κατηγόρησε τους Σοσιαλδημοκράτες ότι εγκαταλείπουν την παράδοση ευρείας συναίνεσης των μεγάλων κομμάτων στη Γερμανία και υποστήριξε “κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτικής ασφάλειας” της ΕΕ. 

Μια ημέρα αργότερα ο κατά δέκα χρόνια νεώτερος Νόρμπερτ Ρέτγκεν εκφώνησε την παρθενική του ομιλία. Εστίασε σε πρόταση της αντιπολίτευσης για τροποποίηση άρθρου του Ποινικού Δικαίου που απάλυνε ποινές αδικοπραξιών (...) Μετά την ομιλία τον συνεχάρη “θερμά” ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής Μπούκχαρντ Χιρς για την πρώτη ζωηρή ομιλία του στη Βουλή. Όλοι στην Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης αντελήφθησαν ότι υπάρχει ένας ταλαντούχος ομιλητής στις τάξεις της. Χρόνια αργότερα, όταν σε ομιλίες αναμειγνυόνταν για να στηρίξει την καγκελάριο, του έδωσαν το παρατσούκλι “αγαπημένο παιδί της μαμάς”. Μέχρι το 2012. Γιατί στη συνέχεια έπεσε σε δυσμένεια μετά από μια χαμένη εκλογική αναμέτρηση στη Ρηνανία Βεστφαλία (...)

Ο Λάσετ, με επιρροές από την εκκλησία, προτίμησε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής που σπάνια συζητούνταν τότε στη Βουλή. Η παρθενική του ομιλία έγινε τον Σεπτέμβριο του 1995 σε συζήτηση για την οικογενειακή πολιτική ζητώντας τη δημιουργία ενός υπουργείου για την οικογένεια. Στο παρασκήνιο του κοινοβουλίου οι νεώτεροι σε ηλικία Λάσετ και Ρέτγκεν κινούνταν σε σχέση με τον γηρεότερο, Μερτς, σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αλλά κανείς τους δεν είχε πιθανότητες να κάνει καριέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα στα τελευταία δυσκίνητα χρόνια της καγκελαρίας Κολ.

Παρόλα αυτά οι δύο Ρηνανοί ξεκίνησαν προσπάθειες με ομοϊδεάτες τους για τον εκσυγχρονισμό της πορείας του κόμματος. Πότε σε σχέση με μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος χορήγησης υπηκοότητας, κάτι που εξόργιζε τους συντηρητικούς μεγαλύτερους σε ηλικία του κόμματος, πότε με πολιτικό φλερτ νέων βουλευτών του CDU με ηγετικά στελέχη των Πρασίνων. Οι Ρέτγκεν και Λάσετ ήταν σε κάθε περίπτωση ανάμεσα σε αυτούς. Το 1990 ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Πέτερ Χίντσε, ειδικός στις διασυνδέσεις, τους ενέταξε στη λεγόμενη “Νέα ομάδα” της Κ.Ο. Επρόκειτο για βουλευτές πιστούς στον καγκελάριο, αλλά παρόλα αυτά με κάποια στοιχεία εξέγερσης. Συμμετείχαν σε δείπνα με τον Χέλμουτ Κολ, σε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό - μέχρι και σε ακροάσεις με τον πρόεδρο Κλίντον στον Λευκό Οίκο ή σε επισκέψεις στο Κρεμλίνο. 

Αργότερα ο Πέτερ Χίντσε, ως Γενικός Γραμματέας του κόμματος, ήταν αυτός που συνέδεσε τη έκφραση “φρουρά Πραιτοριανών” με όλους αυτούς τους συνοδοιπόρους και συνοδούς της Μέρκελ. Ο Μερτς δεν ανήκε ποτέ στον κύκλο εκείνων που ακολουθούσαν τον Χίντσε. Αυτό το Σάββατο λοιπόν ο Φρίντριχ Μερτς επιλέγει να εκκινήσει ακριβώς από την απέναντι πλευρά σε σχέση με τους άλλοτε συναδέλφους του στην Κ.Ο. για την εκλογή προέδρου του CDU.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου