8 Ιανουαρίου 2021

DW: O Tραμπ φεύγει, το μίσος παραμένει

Καταιγισμός δημοσιευμάτων στο γερμανόφωνο τύπο για τα έκτροπα στο Καπιτώλιο και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Τα σχόλια εστιάζουν στην ευθύνη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου και στην περιφρόνησή του απέναντι στους νόμους. Καθαρός «Τραμπ(ουκ)ισμός»! Επίσης αναφέρονται στην παρακαταθήκη μίσους της διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ. 
Από δυο δημοσιεύματα της επισκόπησης τύπου, στη Deutsche Welle:

Για την ευθύνη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο και η Süddeutsche Zeitung 
του Μονάχου. «Η Αμερική έχει διολισθήσει στην αναρχία. Ο Ντόναλντ Τραμπ που περιφρονεί τη χώρα και τους νόμους της, έχει ξεσηκώσει τον κόσμο και προκάλεσε καταιγίδα στην πρωτεύουσα. Τώρα έφθασε η στιγμή που θα πρέπει να λογοδοτήσει. Χλευάζει τις ΗΠΑ, καταστρέφει τη δημοκρατία. Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατία στον κόσμο αυτό θα θεωρούνταν απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Τραμπ πρέπει να πληρώσει για αυτό».

«Ο Τραμπ θα αποχωρήσει σύντομα από τον Λευκό Οίκο. Αλλά το μίσος θα παραμείνει» γράφει σε άλλο σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung αναφορικά με τα έκτροπα στην Ουάσιγκτον και σημειώνει: «Θα υπάρξουν και μελλοντικά στα ΜΜΕ και στην πολιτική νέοι κυνικοί που θα πυροδοτούν αυτό το μίσος με ψέματα, θεωρίες συνωμοσίας και ταραχές. Αλλά μια Δημοκρατία, στην οποία το ένα πολιτικό στρατόπεδο περισσότερο μισεί το άλλο, παρά αγαπά τη Δημοκρατία, θα απειλείται για πάντα. Είναι καιρός να σταματήσουν οι ακρότητες. Μετά τα έκτροπα στην Ουάσιγκτον, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί μετρίασαν τους τόνους. Μια διόρθωση που έρχεται μεν αργά, αλλά πρέπει να παραμείνει. Ο σεβασμός της αλήθειας, της ευπρέπειας και του νόμου πρέπει να ξαναγίνει ο πυρήνας της πολιτικής δραστηριότητας. Και το δικαστικό σώμα θα πρέπει να διώξει και να καταδικάσει τους εισβολείς, αλλά πρωτίστως τον ηγέτη τους: τον σημερινό πρόεδρο».

«Η εξέγερση του Τραμπ» είναι ο τίτλος του κύριου δημοσιεύματος του Spiegel και στο σχόλιό του επισημαίνει: «Οι σκηνές από την Ουάσιγκτον σοκάρουν. Δεν αιφνιδιάζουν όμως. Η απόπειρα πραξικοπήματος από τους ηττημένους είναι το φρικτό αλλά και τρομακτικό φινάλε ενός τετραετούς, αυταρχικού πυρετώδους ονείρου, σκηνοθέτης του οποίου ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αυτοαποκαλούμενος Προέδρος του νόμου και της τάξης... Σκηνές σαν και αυτές είναι γνωστές από άλλες χώρες. Από "αποτυχημένα κράτη" και αυταρχικά καθεστώτα. Όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες που καυχιούνται πως είναι το λίκνο και ο υπερασπιστής της δυτικής δημοκρατίας. Καθαρός τραμπισμός». 

Τα πυρά της στον Ντόναλντ Τραμπ στρέφει και η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι εικόνες που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο από την Τετάρτη είναι το απίστευτο ναδίρ της προεδρίας του Τραμπ. Το να πούμε ότι είναι αναξιοπρεπείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι παρά πολύ λίγο. Είναι ντροπή για τη χώρα, η οποία θεωρεί πως υπερέχει έναντι των άλλων δημοκρατικών κρατών, και δεν είναι η μόνη που το πιστεύει. Η βία είναι προϊόν του τραμπισμού. Είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών προπαγάνδας, δυσφήμισης και δαιμονοποίησης». 

Σε άλλο σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Αllgemeine Zeitung αναφέρει: «Σοκ και δέος ήθελαν κάποτε οι ΗΠΑ να προκαλούν στους εχθρούς τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του κατάφερε να προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα και μεταξύ των φίλων της χώρας του (…) Στην πρόσφατη μνήμη κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν έβλαψε τόσο πολύ τη χώρα του, όσο ο Τραμπ. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αφήνει πίσω του καμένη γη. Περιφρόνησε τους πιστούς φίλους της Αμερικής. Τον περιγέλασαν στην Μόσχα και το Πεκίνο. Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι ο προέδρος Μπάιντεν να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων του -αλλά θα περάσει πολύς καιρός μέχρι η Ρωσία και η Κίνα να πιστέψουν στη δύναμη της Αμερικής. Αν και ο Μπάιντεν έχει πλέον την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, δεν μπορεί να κυβερνήσει λόγω των συσχετισμών στο κόμμα του. Και πώς θα πείσει τα εκατομμύρια των Τραμπιστών, μερικοί εκ των οποίων θέλουν να ακολουθήσουν το είδωλό τους μέχρι θανάτου, όπως ακούστηκε στο Καπιτώλιο; Η προεδρία του σοκ και της ντροπής μπορεί να τελειώνει σε λίγες μέρες. Η Αμερική, ωστόσο, είναι τόσο διχασμένη, που ακόμη και ένας ημίθεος δεν θα κατάφερνε να την ενώσει ξανά». 

Η Zeit παρατηρεί: «Έτσι τελειώνουν τα πράγματα όταν οι κανόνες δεν ισχύουν πλέον και ο νόμος περιφρονείται. Έτσι τελειώνουν: μέσα στο φόβο, το χάος, τη βία και το θάνατο. Έτσι τελειώνουν όταν ένας Πρόεδρος διαρκώς παραβαίνει και αγνοεί τον νόμο. Όταν προσποιείται ότι είναι πάνω από το Σύνταγμα, όταν ισχυρίζεται ότι η εξουσία του είναι απόλυτη. Όταν επιτίθεται διαρκώς στους θεσμούς. Τότε κάποια στιγμή, τα θεσμικά όργανα θα δεχθούν επίθεση. Όχι μόνο μέσω της κοροϊδίας και του χλευασμύ αλλά και μέσω της βίας».

Από την πλευρά της η Tageszeitung του Βερολίνου εστιάζει στους Ρεπουμπλικανούς και παρατηρεί: «Από το τέλος της εποχής Μπους το αργότερο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ριζοσπαστικοποιείται με μεγάλη ταχύτητα. Σε κάθε κομματικό συνέδριο ξεπροβάλει στην πρώτη γραμμή ένας ολοένα πιο ακραίος υποψήφιος ή υποψήφια, με ολοένα μεγαλύτερες ψεδευσθήσεις. Ακόμη και μετά την επίθεση της Τρίτη δεν ήταν όλα τα μέλη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο έτοιμα να αποδεχθούν τη δημοκρατική εκλογή του Τζο Μπάιντεν». 

«Σήμερα, όπως και στην εποχή της Βαϊμάρης, η ύπαρξη της Δημοκρατίας εξαρτάται από τους Δημοκράτες» παρατηρεί η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt Anzeiger και προσθέτει: «Όταν υπάρχουν λίγοι από αυτούς, όταν δεν έχουν θάρρος ή όταν αφήνουν συγχρόνους τους που ήταν ανύπαρκτοι, όπως ο Τραμπ, να αναλάβουν τους μοχλούς της εξουσίας, ακόμη και μια Δημοκρατία με ιστορία πάνω από 200 χρόνια μπορεί σε πολύ λίγο να βυθιστεί στην άβυσσο. Toυλάχιστον υπάρχουν κάποια νέα σημάδια ελπίδας. Στην Ουάσιγκτον κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τον Τραμπ. Στη Γεωργία κέρδισαν τις εκλογές δύο Δημοκρατικοί, ένας Εβραίος σκηνοθέτης και ένας Αφροαμερικανός πάστορας με κοινωνική δράση. Και ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε επίσης την πλειοψηφία στη Γερουσία». 

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung προειδοποιεί για υπερβολές: «Η απώλεια του ελέγχου του Καπιτωλίου είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα, αλλά όχι η πτώση της αμερικανικής δημοκρατίας. Οι σκηνές μπροστά από το Καπιτώλιο δεν αντικατοπτρίζουν κυρίως την κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά την κατάσταση του Προέδρου της».

Από την πλευρά της τέλος η αυστριακή Der Standard αναφέρει: «Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση διασφαλισμένη. Ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής και τα tweet του, ενισχυμένα από τα δεξιά μίντια, πιθανότατα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την σκέψη εκατομμυρίων Αμερικανών στο μέλλον (…) H τραμπική επίθεση στη Δημοκρατία απέτυχε, γιατί ο εγκέφαλός της διακατεχόταν μόνο από συναισθήματα και δεν διέθετε στρατηγική σκέψη. Αλλά ένας ευφυέστερος δημαγωγός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που προκάλεσαν στη χώρα αυτή την καταστροφή, πολύ πιο αποτελεσματικά».

Πηγή: Deutsche Welle
(https://p.dw.com/p/3nd53 και https://p.dw.com/p/3newc)

Σχετική ανάρτηση: Εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου