7 Ιανουαρίου 2021

Εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ

(upd) Σκηνές χάους και εικόνες χωρίς προηγούμενο εξελίχθηκαν στην Ουάσιγκτον, μετά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Tέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια. Ειδικές δυνάμεις της αμερικανικής αστυνομίας απομάκρυναν τον όχλο από το Καπιτώλιο, ενώ επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον.

Οι χαοτικές σκηνές άρχισαν να εκτυλίσσονται αφότου ο Τραμπ, απευθύνθηκε σε χιλιάδες διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές και για κλεμμένη νίκη. «Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ» δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και κάλεσε τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στην Ουάσινγκτον και να να πορευτούν προς το Καπιτώλιο. 


Οι διαδηλωτές παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, και μάλιστα κάποιοι κατάφεραν να μπουν και στους εσωτερικούς χώρους. 

Μέλη της Εθνοφρουράς καθώς και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας αναπτύχθηκαν άμεσα γύρω από το Καπιτώλιο, ενώ εξελίχθηκαν συγκρούσεις μέσα και έξω από το κτίριο ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του Τραμπ.


Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ήταν εφοδιασμένοι με κοντάρια και σπρέι πιπεριού, οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκες, φορούσαν κόκκινα καπελάκια από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με τα αρχικά ΜΑGA (Make America Great again) και φώναζαν συνθήματα, όπως «προδοσία», «ΗΠΑ», «Αγώνας για τον Τραμπ» και «αυτή είναι η βουλή μας». 

Το Κογκρέσο ανέστειλε τη συνεδρίαση, ενώ σε εικόνες που μεταδόθηκαν εμφανίστηκαν άνδρες των αρχών να έχουν τραβήξει όπλα και να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους εισβολείς διαδηλωτές. 


Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα χθεσινά επεισόδια, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά, ενώ το τέταρτο πρόσωπο (μια γυναίκα) υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα που έριξε αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου. Επίσης 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο. 


Δραματική έκκληση Μπάιντεν. «Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί στο έθνος για να σταματήσει «το χάος που βλέπουμε». «Αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εξέγερση. Ζούμε σκοτεινές στιγμές. Η αποστολή μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ευπρέπειας, της τιμής και του σεβασμού στις ΗΠΑ», επεσήμανε. 


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας στο Καπιτώλιο. «Οι βιαιότητες και οι καταστροφές που λαμβάνουν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», έγραψε στο Twitter, ζητώντας από τους διαδηλωτές να «σεβαστούν τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να εγκαταλείψουν αμέσως το κτίριο». 


Ο Τραμπ, αρκετή ώρα μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, κάλεσε τους οπαδούς του να αποφύγουν τη βία. «Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!», έγραψε στο 
Twitter

Όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ δέχθηκε πιέσεις από βοηθούς και συνεργάτες του να κάνει περισσότερα και να εκδώσει μια εντονότερη ανακοίνωση κατευνασμού του πλήθους μετά τις χαοτικές εικόνες στο Καπιτώλιο, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε σε πρώτη φάση. Κατόπιν υποχώρησε και σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ανέφερε: «Ξέρω ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί, αλλά τώρα πρέπει να πάτε στα σπίτια σας». «Πρέπει να επαναφέρουμε τον νόμο. Πρέπει να πάτε σπίτι», είπε προσθέτοντας πως «έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς». 


Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ, διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 τοπική ώρα στην πρωτεύουσα, αρχικά έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν. 

Η αστυνομία τελικά εκκένωσε τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, καθώς οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν και κατέλαβαν τις αίθουσες του Κογκρέσου. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 4 ώρες προκειμένου να καταφέρουν οι αρχές να εκκενώσουν το κτίριο από τους εισβολείς.

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου