24 Απριλίου 2024

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 24.4.2024

Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης χθες η χώρα μας. Και ο ουρανός αργά τις απογευματινές ώρες βάφτηκε πορτοκαλί! Η ατμόσφαιρα θύμιζε τον "κόκκινο πλανήτη"! Μια χαρά είναι λοιπόν και εδώ στον Άρη! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

Το σύντομο ρεπορτάζ:

Κορύφωση παρουσίασε χθες, Τρίτη, το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς τη χώρα μας. Σήμερα, Τετάρτη, η στροφή των ανέμων σε δυτικούς είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά.

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας ΠΑΝΑΚΕΙΑ, εξηγεί στην «Καθημερινή» πως αυτό που αντικρίσαμε χθες το απόγευμα στην ατμόσφαιρα είναι το φαινόμενο της σκέδασης της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στο στρώμα της σκόνης

«Καθώς ο ήλιος δύει και κατεβαίνει χαμηλά, οι ακτίνες του πέφτουν πάνω στο στρώμα της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα υπέροχα κι απόκοσμα χρώματα που αντικρίζουμε στον ουρανό. Είναι αποχρώσεις που έχουμε ξαναδεί σε πυρκαγιές που εξελίσσονται απογευματινές ώρες ή σε εκρήξεις ηφαιστείων που σημειώνονται τις ίδιες ώρες. Οταν τα στρώματα σκόνης ή καπνού συναντιούνται με το ηλιοβασίλεμα έχουμε αυτή τη χρωματική παλέτα», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου