10 Απριλίου 2024

Το Σκίτσο της Ημέρας 10.4.2024

Πέθανε χθες ο Πίτερ Χιγκς, ο φυσικός που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού». Τον υποδέχθηκε στον παράδεισο ο άγιος Πέτρος, ενώ από πιο ψηλά ο Θεός τον αποκαλεί "μαρτυριάρη"! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

Το σύντομο ρεπορτάζ:
Πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, ο νομπελίστας φυσικός που είχε ανακαλύψει το «σωματίδιο του Θεού», γνωστό ως μποζόνιο Χιγκς. Ο 94χρονος Χιγκς, ο οποίος είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2013 για εργασίες που είχε εκπονήσει πριν από δεκαετίες, πέθανε στο σπίτι του στο Εδιμβούργο.
Σε δύο εργασίες του που είχε δημοσιεύσει το 1964 στο περιοδικό Physical Rev. Letters, πρότεινε μία θεωρία για τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτούν μάζα τα σωματίδια. Ο μηχανισμός που είχε παρουσιάσει, προϋπέθετε την ύπαρξη ενός σωματιδίου, του οποίου οι διακυμάνσεις θα μπορούσαν να «γεννούν» τη μάζα όσων σωματιδίων συνδέονται με αυτό.
Μετά από μια σειρά πειραμάτων ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του επιβεβαιώθηκε από φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.
Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου ιδρύθηκε το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς προς τιμήν του το 2012.


Σχετικές αναρτήσεις:
Βρέθηκε σωματίδιο «συμβατό» με το μποζόνιο του Χιγκς (4.7.2012)
Νόμπελ Φυσικής για το «σωματίδιο του Θεού» στους Εγκλέρ και Χιγκς (8.10.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου