25 Απριλίου 2024

5 ευρώ είσοδος για τη Βενετία

Η Βενετία θέλει να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό. Οι επισκέπτες που δεν θα διανυκτερεύουν αλλά θα κάνουν ημερήσια εκδρομή θα πληρώνουν στο εξής 5 ευρώ. Αριστερά: H πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Από τη Deutsche Welle:

Για πρώτη φορά στις 25 Απριλίου όσοι θέλουν να επισκεφθούν τη Βενετία χωρίς να διανυκτερεύσουν θα πρέπει πλέον να πληρώσουν ένα μικρό τέλος της τάξεως των 5 ευρώ. Η ιδέα δεν είναι καινούργια και η εφαρμογή της έχει αναβληθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. «Είναι μια πολύ ωραία ιδέα αλλά δεν φαίνεται να είναι καλά μελετημένη», λέει η Σουζάνε Κουντς-Σαπονάρο, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια ως ξεναγός στη Βενετία.

Το μέτρο αυτό όμως προβλέπει και πάρα πολλές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα εξαιρούνται οι κάτοικοι ολόκληρης της περιοχής του Βένετο. Επίσης πώς μπορεί να ελεγχθούν οι ημερήσιοι ταξιδιώτες και να διαπιστωθεί εάν έχουν κατεβάσει έναν κωδικό QR που απαιτείται. Σύμφωνα με τον δήμο επιθεωρητές θα κυκλοφορούν και θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους. Μάλιστα όποιος δεν έχει καταβάλει το τέλος κινδυνεύει με πρόστιμο έως 300 ευρώ.

Αυτό που η ξεναγός θεωρεί ιδιαίτερα προβληματικό είναι ότι η συγκεκριμένη εισφορά δεν πρόκειται να περιορίσει άμεσα τον αριθμό των επισκεπτών. Κατά μέσο όρο περίπου 80.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τη Βενετία. Εκτιμάται ότι οι 70.000 θέλουν απλά να περάσουν μόνο λίγες ώρες εκεί. Έχει αποδειχθεί ότι ξοδεύουν σχετικά λίγα χρήματα, αλλά συμβάλλουν σημαντικά σε μια ασφυκτική εικόνα της πόλης από τον τουρισμό.

Στόχος του δήμου είναι να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών που θέλουν να διανυκτερεύσουν λέει η επικεφαλής του Τμήματος Τουρισμού Σιμόνε Βεντουρίνι και για τον λόγο αυτό λέει πως κανείς πρέπει να απολαύσει τη Βενετία και δεν μπορεί να την εξαντλήσει σε λίγες μόνο ώρες. 

Ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουκνάρο από την άλλη πλευρά μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera δήλωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στον κόσμο και ότι δεν πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο για ημερήσιους επισκέπτες. Το τέλος μπορεί να έχει ένα ψυχολογικό αποτρεπτικό χαρακτήρα, πιστεύει. «Η πόλη πρέπει να είναι ανθρώπινη τόσο για εκείνους που ζουν σε αυτήν όσο και για εκείνους που την επισκέπτονται», τονίζει ο δήμαρχος της Βενετίας. Πριν από την πανδημία, πέντε εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν την πόλη κάθε χρόνο και φέτος αναμένονται παρόμοια νούμερα.

(...) Το ειδικό τέλος εισόδου αναμένεται να αποφέρει περίπου 700.000 ευρώ στα ταμεία της πόλης τον πρώτο χρόνο. Τα χρήματα θα διατεθούν για τον καθαρισμό των δρόμων και τη βελτίωση της τουριστικής προσφοράς (...)

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε και αυτό:

Και όμως η Βενετία (Venezia), η πόλη με τη μοναδική ομορφία στον πλανήτη, κινδυνεύει! Η Βενετία, που είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, η πόλη που είχα βρεθεί και εγώ κάποτε μαζί με τις ορδές των τουριστών Oλόκληρο το άρθρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου