14 Φεβρουαρίου 2012

"Ακρωτηριάστε και τυπώστε" - Το νέο σχέδιο της Γερμανίας για την Ευρώπη

Στο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ [1], ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης αναλύει την αλλαγή στρατηγικής από τη Γερμανία και το νέο σχέδιο που υπάρχει για το οικονομικό μέλλον της Ευρωζώνης. Εν συντομία το άρθρο καταλήγει στα εξής:

Η Γερμανία πλέον έχει ένα σχέδιο για την Ευρωζώνη: Ορισμένες ελλειμματικές χώρες θα πρέπει να φύγουν από το Ευρώ, προκειμένου να μπορέσει ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας να ορθοποδήσει. Το τίμημα που θα πληρώσουν για αυτή την κίνηση - και παρά την μέχρι σήμερα πολιτική τους θέση: Θα  αναγκαστούν να τυπώσουν μέσω της ΕΚΤ καινούργιο χρήμα.


Αυτό το σχέδιο θα αρχίσει να συζητείται δημόσια μετά τις γαλλικές εκλογές [2], αφότου ο κος Σαρκοζί - στον οποίο έχει επενδύσει η κα Μέρκελ - κερδίσει τις εκλογές. Τότε θα ανακαλύψουν "ξαφνικά" ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο πακέτο και θα μεθοδεύσουν την χρεοκοπία της. 

Το δυστυχές για αυτούς θα είναι πως η Ελλάδα θα συμπαρασύρει, παρά τη θέλησή τους και τις υπόλοιπες ελλειμματικές χώρες. Ακόμη κι αν αρχικά φανεί πως ο Μάριο Μόντι μπορεί να σώσει την παρτίδα στην Ιταλία, ακόμη κι αν αποφασίσουν να στηρίξουν την Ευρώπη με Ευρώ-ομόλογα, εν τέλει η Ιταλία θα γίνει η νέα Ελλάδα και η Ισπανία η νέα Πορτογαλία. Έτσι οι "ακρωτηριασμοί" θα συνεχιστούν, έως ότου απομείνει μόνο ο πλεονασματικός πυρήνας του ευρώ. Και τότε ο πληθωρισμός που αποδέχθηκε η Γερμανία θα δώσει τη θέση του σε έναν μεγάλο αποπληθωρισμό, που θα σημάνει και την απώλεια εξαγωγών. Αυτό θα οδηγήσει και στην επόμενη φάση, κατά την οποία η Γερμανία θα αναγκαστεί να απαρνηθεί πλέον και τη Γαλλία.

[1] Ο καθηγητής Βαρουφάκης αναμένεται να δημοσιεύσει το εν λόγω άρθρο και στα ελληνικά την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου.

[2] Οι γαλλικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε ~3 μήνες. Αυτή τη στιγμή προηγείται ο Φρανσουά Ολάντ έναντι του Σαρκοζί. Ο Ολάντ έχει ρεαλιστικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα και παραδέχεται και τα σφάλματα των Ευρωπαίων. Πιστεύει στην παραμονή της χώρας μας στο Ευρώ, αλλά σε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα αντί λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου