19 Φεβρουαρίου 2012

Ado Zung: ένας διαχρονικός άγνωστος καλλιτέχνης

Ήταν ένας καλός φίλος, ένας εξαίρετος άνθρωπος, ένας δημιουργικός καλλιτέχνης, που έφυγε λίγες μέρες πριν (στις 12.2.2012) απ’ τη ζωή, χτυπημένος από την επάρατο νόσο.

Γεννημένος στην Ιταλία, με σπουδές στον χώρο της τέχνης στο Μιλάνο. Συμμετείχε με πίνακες και γλυπτά σε πολλές εκθέσεις στην Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία. Απέσπασε αρκετά βραβεία και διακρίσεις.


Η δουλειά του έχει στο κέντρο τον άνθρωπο. Γνωστός κριτικός της τέχνης είπε ότι ο τίτλος της δουλείας του θα μπορούσε να είναι «δημιουργικοί άνθρωποι». Τα έργα του είναι διαχρονικά και λειτουργούν μερικές φορές τόσο ευχάριστα που μας φέρνουν ένα χαμόγελο, ίσως γιατί το όνειρο και η πραγματικότητα, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, είναι σε αυτά, τόσο ανακατεμένα.

Οι τελευταίες δημιουργίες του, κυρίως στα γλυπτά, αντανακλούν συναισθηματικές ιδέες και εντυπώσεις που συλλαμβάνουν την προέλευση της ανθρώπινης καλιτεχνικής δουλειάς από το μακρυνό παρλθόν ως το παρόν. Μοιάζουν με φύσεις που μας κοιτάζουν από τα παλαιότερα χρόνια στο παρόν. Καμια φορά είναι σαν εξωγήινα που εμφανίστηκαν σε έναν άλλο πλανήτη.

Για μεγάλο διάστημα, τα τελευταία χρόνια, κατοικούσε και δούλευε στην Ελβετία. Χόμπι του ήταν η Φωτογραφία. Δεν πρόλαβε να κάνει το προγραμματισμένο του ταξίδι, για μια ακόμη φορά, στην Ελλάδα που τόσο αγαπούσε.

Ακολουθεί μια μικρή επιλογή με έργα του.


Ζωγραφική










Γλυπτά





Φωτογραφίες



Φωτογραφίες από Ελλάδα





_________________
Κείνενα: Takis Ant με στοιχεία από www.Adozung.ch
Φωτογραφίες: Ado Zung

2 σχόλια: