23 Φεβρουαρίου 2012

Die Welt: Παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και δραχμής στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Μάριο Όχοφεν, πρότεινε για τη χώρα μας την κυκλοφορία εθνικού νομίσματος στην Ελλάδα (δραχμής) παράλληλα με το ευρώ. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου σημειώνει πως η πρόταση Όχοφεν προβλέπει τα εξής: 

Oι Έλληνες θα μπορούσαν να επαναφέρουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη δραχμή παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματα και την ίδια στιγμή να βελτιώσουν τους δείκτες ανάπτυξης, αυξάνοντας παράλληλα και τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με την πρόταση Όχοφεν, όλα τα συμβόλαια στο εσωτερικό της χώρας (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια) θα συνάπτονται σε δραχμές, αλλά οι συναλλαγές με το εξωτερικό θα γίνονται σε ευρώ.

Σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες, αυτές θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ευρώ, με τον όρο να δηλώνονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, όσον αφορά στην ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων θα ήταν αρχικά σταθερή για μία μεταβατική περίοδο δύο μηνών και στη συνέχεια θα άρχιζε μία συνεχής υποτίμηση της δραχμής, η οποία όμως δεν θα ξεπερνούσε το 2% κάθε μήνα.

Ανάλογο σενάριο με αυτό του Όχοφεν έχει επεξεργαστεί και ο οικονομολόγος Όλιβερ Χόλτενμολερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλλε.

Παρόλα αυτά, ο Χόλτενμολερ προειδοποιεί για τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λέγοντας: «Μία αποχώρηση της Ελλάδας όχι μόνο θα είχε συνέπειες και για τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά θα τερμάτιζε ή τουλάχιστον θα επιβράδυνε σημαντικά την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Πηγές: 

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρον. Θυμίζει λίγο και το πείραμα του Worgl στην Αυστρία.

    Οι εξαγωγικές μας επιχειρήσεις θα πετούσαν από τη χαρά τους αν εφαρμοζόταν: Έσοδα σε ευρώ, έξοδα σε ολοένα και φθηνότερες δραχμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή