29 Φεβρουαρίου 2012

Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 2ο

Σε μία σειρά άρθρων θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks. 

Στο δεύτερο μέρος, διαβάστε την ανάλυση της Αμερικάνικης πρεσβείες για το χαρακτήρα και τις ικανότητες των υπουργών της νέας κυβέρνησης Καραμανλή (2006) και κατά πόσο εξυπηρετούν τα αμερικάνικα συμφέροντα σε σχέση με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ:

14 και 15/2/2006 - Επιστολές Αμερικανού Πρέσβη προς την Ουάσιγκτον
  • 14 εκ των υπουργών και υφυπουργών είναι απόφοιτοι αμερικανικών πανεπιστημίων και διατηρούν σχέσεις. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, όλη σχεδόν η ΝΔ είναι φιλοαμερικανική.
  • Η επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη έναντι του Πέτρου Μολυβιάτη, θεωρείται από τους αμερικάνους ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς είναι μία από τους γνωστότερους φιλοαμερικανούς και φιλότουρκους πολιτικούς.
  • Η επιλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο υπουργείο άμυνας ήταν μια έκπληξη για τους Αμερικάνους, που πιστεύουν πως υποδηλώνει ότι η Ελλάδα χρειαζόταν κάποιον περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκράτη (όπως ήταν ο Σπηλιοτόπουλος) στο συγκεκριμένο υπουργείο. Πιστεύουν πως θα πρέπει να ενημερωθεί από τους Αμερικανούς, αλλά ότι δε θα υπάρξουν εμπόδια, καθώς έχει δείξει φιλοαμερικανός μέχρι στιγμής και έχει στενές σχέσεις με την φιλοαμερικανή Ντόρα Μπακογιάννη.
  • Η αντικατάσταση του Γιώργου Βουλγαράκη με τον Βύρωνα Πολύδωρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης θεωρείται από τους Αμερικάνους θετική, καθώς ο πρώτος, ενώ στο παρελθόν ήταν αμερικανόφιλος και συνεργάσιμος, είχε αρχίσει τελευταία να ασχολείται περισσότερο με τις κάμερες, παρά τα αποτελέσματα, ενώ επίσης διαδίδει ότι πίσω από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών βρίσκονται Αμερικανοί. Ο Πολύδωρας θεωρείται πως θα φέρει ζωντάνια και αποδοχή στην κυβέρνηση, αλλά είναι επιρρεπής σε διαρροές.
  • Ο Θεόδωρος Κασσίμης, υφυπουργός εξωτερικών, είναι γνωστός και προτιμητέος από την αμερικάνικη πρεσβεία.
  • Η Φάνη Πετραλιά είναι στενός σύνδεσμος της Αμερικάνικης Πρεσβείας.
  • O Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρείται αμφίβολο, βάσει πείρας και ικανότητας, να μπορέσει να συμμαζέψει το υπουργείο Υγείας.
  • Ο Σάββας Τσιτουρίδης θεωρείται από τους Αμερικάνους έξυπνος, αμερικανόφιλος και ικανός να χειριστεί πολύπλοκα θέματα. Όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί, λόγω του σκανδάλου με τη μεταφορά του υιού του σε ένα πανεπιστήμιο, βοηθούσε τους Αμερικανούς στο θέμα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
  • Ο Γιώργος Αλογοσκούφης θεωρείται από τους Αμερικάνους δημοφιλής, δυνατός σε θέματα οικονομίας, στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή και ένας άριστος σύνδεσμος της πρεσβείας.
  • Η σχέση των Αμερικανών με τον Αναστάσιο Παπαληγούρα, θεωρείται από τους Αμερικανούς προβληματική, καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμος σε θέματα κοινής νομικής βοήθειας και κυρίως της έκδοσης ανθρώπων στις ΗΠΑ, αλλά είναι σαφώς πιο υπεύθυνος από τον Βουλγαράκη. Θεωρούν πως θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην δίωξη πολλών διεφθαρμένων δικαστών.
  • Με το Μανώλη Κεφαλογιάννη, οι Αμερικάνοι θεωρούν πως έχουν καλή σχέση μέχρι στιγμής.
  • Ο Μιχάλης Λιάπης θεωρείται από τους Αμερικάνους βετεράνος στα εσωκομματικά θέματα και ένας μακροχρόνιος άριστος σύνδεσμός τους.
  • Η Μαρία Γιαννακού θεωρείται επίσης ένας άριστος μακροχρόνιος σύνδεσμος των Αμερικανών.
  • Ο Γιώργος Σουφλιάς, παρόλο που δεν έχει καμία ικανότητα στα Αγγλικά, έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την πρεσβεία. Το 1997 διεγράφη από την ΝΔ λόγω της σχέσης του με τον Κώστα Σημίτη.
  • Ο Προκόπης Παυλόπουλος θεωρείται από τους Αμερικάνους ως πολύ στενός συνεργάτης του Καραμανλή. Είχε μέτρια μόνο επιτυχία στο να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία.

ΠΗΓΕΣ: ΣΚΑΪ, Wikileaks [1], [2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου