7 Απριλίου 2012

Για τους άνω των 40

«Η μυστική ζωή του ενήλικου εγκεφάλου», της Μπάρμπαρα Στράουτς

Έχετε παρατηρήσει, σαν μεσήλικας που είστε, ότι ξεχνάτε ονόματα, νούμερα κλπ; Ότι πολλές φορές αφαιρείστε και δεν μπορείτε να θυμηθείτε τι ακριβώς πήγατε να κάνετε στην κουζίνα; Ότι πρέπει να γράφετε ατέλειωτες λίστες με όλα τα μικροκαθήκοντα που έχετε να κάνετε, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να τα ξεχάσετε; Ότι τα παιδιά σας μουγκρίζουν όταν δεν μπορείτε να χειριστείτε τον υπολογιστή ή κάποιο κινητό;

Ακόμη και αν συμβαίνουν αυτά, μη βιάζεστε να οδηγηθείτε στο συμπέρασμα ότι το μεσόκοπο μυαλό σας έχει αρχίσει να διαλύεται, ότι έχετε πάρει τον κατήφορο που οδηγεί αργά αλλά σταθερά στο γεροντικό ξεκούτιασμα.

Το βιβλίο της Μπάρμπαρα Στράουτς «The Secret Life of the Grown Up Brain» (Η μυστική ζωή του ενήλικου εγκεφάλου) θα σας φτιάξει το κέφι.

Μεταξύ των άλλων υποστηρίζει ότι σε ένα μεγάλο φάσμα γνωσιακών δεξιοτήτων, ο νους των μεσηλίκων (ηλικίας περίπου από 40 έως 68) ξεπερνάει σε επιδόσεις κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που χάνουμε (π.χ. η γρήγορη ανάκληση πληροφοριών, όπως τα ονόματα), αλλά αυτά αντισταθμίζονται - και με το παραπάνω - από τα μεγάλα κέρδη σε πολλές σημαντικές μορφές διανοητικής λειτουργίας, όπως :
- Το μεσήλικο μυαλό χειρίζεται πιο ήρεμα τα συναισθήματα και τις πληροφορίες.
- Είναι πιο εύκαμπτο, πιο ευέλικτο, ακόμα και πιο «ευδιάθετο».
- Σε τέσσερις από έξι διανοητικές ικανότητες, η κορύφωση έρχεται στη μέση ηλικία.
- Ο μεσήλικας αναγνωρίζει καλύτερα τις λεπτές αποχρώσεις και τα διφορούμενα.
- Μπορεί να συλλάβει με μεγαλύτερη ακρίβεια καταστάσεις, πράγμα που επιτρέπει την καλύτερη κρίση.

Ακόμη κάποια μελέτη υποστηρίζει ότι η «σοφία» κορυφώνεται γύρω στα 65, έπειτα από μια συνεχή και σταθερή συσσώρευση γνώσεων και εμπειριών. Σε δύο θέσεις - κλειδιά του εγκεφάλου - η μυελίνη, η λευκή λιπαρή ουσία που κάνει τις συνδέσεις στην εγκεφαλική λειτουργία, εξακολουθεί να αυξάνεται κατά τη μέση ηλικία, συχνά και μετά τα 65. Ένα αξιοπρόσεκτο εύρημα είναι, ότι ο νους του μεσήλικα είναι πιο χαρούμενος από των νέων ανθρώπων. Σε μια σειρά από τεστ, προέκυψε ότι οι μεσήλικες αγχώθηκαν λιγότερο από τα αρνητικά ερεθίσματα και ανταποκρίθηκαν πολύ πιο έντονα στα θετικά!

Αυτά και άλλα πολλά γράφει η Μπάρμπαρα Στράουτς, για να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνεται και φτάνει στο απόγειό της στα χρόνια της όψιμης ωριμότητας. Ας μην ανησυχούμε λοιπόν για τα ξεχασμένα ονόματα, τα χαμένα κλειδιά και την αφηρημάδα. Όλα αυτά είναι ασήμαντα. Σε γενικές γραμμές, το μυαλό μας δουλεύει μια χαρά.

Νιώθετε καλύτερα τώρα;

Πηγή: http://helectra.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου