28 Απριλίου 2012

Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 11ο

Σε μία σειρά άρθρων σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για την Ελλάδα, από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks.

Σε αυτό το μέρος διαβάστε για τις θέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή στο Σκοπιανό και την άποψη των αμερικανών για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως υπουργό άμυνας.

8/8/2007 – Οι θέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για το Σκοπιανό

  • Τόσο η ελληνική, όσο και η σκοπιανή κυβέρνηση, περιμένουν παθητικά τις ΗΠΑ να λύσουν το πρόβλημα.
  • Η κυβέρνηση Καραμανλή θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λύσουν το πρόβλημα, επειδή με την δική τους αποδοχή του ονόματος Μακεδονία έκαναν τα Σκόπια αλαζονικά.
  • Παρά τη συμφωνία του 1995 (η οποία προέβλεπε πως η διεθνής κοινότητα θα αποδεχόταν το όνομα FYROM στην περίπτωση που Ελλάδα-Σκόπια δεν τα έβρισκαν), ολοένα και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν το όνομα Μακεδονία. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα δεν είναι πλέον νομικό, αλλά καθαρά πολιτικό.
  • Ο Καραμανλής και η Μπακογιάννη δε μπορούν να κάνουν πίσω για λόγους πολιτικής υστεροφημίας και βλέπουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως την ύστατη ευκαιρία να πετύχουν κάτι.
  • Οι αμερικανοί γνωρίζουν ότι ο Καραμανλής δε μπλοφάρει για το (τότε) πιθανό βέτο ένταξης των Σκοπίων, αλλά επίσης γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει και κάποια στρατηγική πίσω από αυτό.
  • Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επηρεάσουν τον Καραμανλή πότε θα προκηρύξει εκλογές και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσπαθούν να περιορίσουν την προεκλογική ρητορική των κυβερνήσεων Ελλάδας & Σκοπίων, ώστε να μη δεθούν τα χέρια τους μετεκλογικά.

23/10/2009 – Η αμερικάνικη άποψη για τον Βενιζέλο ως υπουργό άμυνας

  • Οι αμερικανοί θεωρούν τον Βενιζέλο εύγλωττο, εριστικό και μερικές φορές καυστικό πολιτικό, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής.
  • Το υπουργείο που του δόθηκε (άμυνας) έχει ιδιαίτερα δύσκολους στόχους.
  • Τα αμυντικά έξοδα της Ελλάδας είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα (αναλογικά με το ΑΕΠ) μετά από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ. Τόσο ο Παπανδρέου, όσο και ο Βενιζέλος, είναι αποφασισμένοι να τις μειώσουν δραστικά.
  • Ο Βενιζέλος φαίνεται άκρως αντι-αμερικάνικος στην κοινή γνώμη, τώρα όμως αρχίζει να δείχνει πιο ουδέτερος και σε κατ ιδίαν συζητήσεις με την αμερικάνική πρεσβεία ήταν μετριοπαθής, πραγματιστής και προσεκτικός. Οι Αμερικανοί δε μπορούν να εκτιμήσουν ακόμη κατά πόσο τους εξυπηρετεί ο Βενιζέλος.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο δείχνει επιθετικός στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα, αλλά έχει συνεισφέρει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, προωθώντας τη μειωμένη επιθετικότητα των σχολικών βιβλίων απέναντι στην Τουρκία.
  • Η ρητορική του Βενιζέλου για συνδυασμό των αμυντικών δαπανών με ανάπτυξη, είναι κάτι που χρησιμοποιούν σταθερά οι πολιτικοί στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν πετυχαίνει: Θα προσπαθήσει να πιέσει τους προμηθευτές όπλων να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, αλλά λογικά θα αποτύχει όπως και οι προηγούμενοι υπουργοί άμυνας, καθώς η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική για τις εταιρείες αυτές – είναι μικρή, πολιτικά εχθρική ως προς αυτές και χωρίς σταθερή νομοθεσία. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η διαμάχη στο Σκαραμαγκά μεταξύ υπουργείου και της γερμανικής ThyssenKrupp.

Πηγές: ΣΚΑΪ, Wikileaks [1], [2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου