21 Απριλίου 2012

Τιτανικός - Πέρα από τα γεγονότα

Πριν από 100 χρόνια, τη νύχτα της 14ης Απριλίου, βυθίστηκε ο "αβύθιστος" Τιτανικός, παρασύροντας στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους. Σε αυτό το άρθρο δε θα ασχοληθούμε όμως με αυτά που έχετε ήδη δει ή ακούσει αμέτρητες φορές από τα κεντρικά media ανά τον κόσμο. Αυτό το άρθρο είναι αντ' αυτού αφιερωμένο σε όλα εκείνα τα "μικρά" πράγματα, τις ιστορίες και τα στοιχεία, που δεν χώρεσαν στα πεντάλεπτα αφιερώματα των δελτίων ειδήσεων.


Πριν το ταξίδι

14 χρόνια πριν το πρώτο ταξίδι και την επακόλουθη τραγωδία του Τιτανικού, ο συγγραφέας Morgan Robertson έγραψε το "Futility". Στο βιβλίο αυτό περιγράφει ένα παρόμοιο ταξίδι ενός παρόμοιου πλοίου, ονόματι Titan, το οποίο επίσης βυθίζεται στον Ατλαντικό, ύστερα από πρόσκρουση σε ένα παγόβουνο. Οι ομοιότητες δε σταματούν εδώ μάλιστα, καθώς τα δύο πλοία έχουν μεταξύ άλλων παρόμοιο αριθμό επιβατών, μηχανικά μέρη και περιορισμένο αριθμό σωσίβιων λέμβων. 

Το εν λόγω βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το project Gutenberg σε διάφορες μορφές εδώ http://www.gutenberg.org/ebooks/24880, ενώ επίσης δωρεάν διατίθεται από το amazon για το kindle εδώ http://www.amazon.com/The-Wreck-Titan-Futility-ebook/dp/B004SQTHFG/ref=tmm_kin_title_0/175-4426363-9861409?ie=UTF8&m=A39C63JEXGS948.


Για τους προληπτικούς

Την εποχή εκείνη συνήθιζαν να σπάνε ενα μπουκάλι σαμπάνιας στο πρώτο ταξίδι κάθε πλοίου και αν το μπουκάλι δεν έσπαγε ήταν δείγμα ατυχίας. Επίσης πολλοί έφερναν γάτες μαζί τους στο ταξίδι για να τους φέρουν καλή τύχη. Ο Τιτανικός ούτε γάτες είχε πάνω του, ούτε ξεκίνησε με το παραδοσιακό σπάσιμο της σαμπάνιας.

Το πλοίο Τιτανικός

Συνήθως θα δείτε στο όνομα του Τιτανικού να προηγείται το "RMS". Τα τρία γράμματα έχουν διπλή σημασία και σημαίνουν τόσο Royal Mail Steamer όσο και Royal Merchant Ship. Εκείνη την περίοδο όλα τα αγγλικά πλοία χαρακτηρίζονταν από αυτά, καθώς έτσι κάθε επίθεση εναντίον τους θα χαρακτηριζόταν ως πράξη πολέμου εναντίων της Αγγλίας.

Ο Τιτανικός δημιουργήθηκε πρωτίστως με το σκεπτικό του εντυπωσιασμού και η τιμή των εισητηρίων έφτανε στα 4.350 δολλάρια για την πρώτη θέση. Για παράδειγμα, από τις 4 καμινάδες του πλοίου, η 4η και τελευταία κατασκευάστηκε την τελευταία στιγμή και ήταν πρακτικά διακοσμητική (εξαερισμός). Εντυπωσιακές χαρακτηρίζονταν και οι επιδόσεις του πλοίου, όμως όταν πραγματοποιήθηκε δοκιμή για το πόσο σύντομα σταματά το πλοίο από τη μέγιστη ταχύτητά του, χρειάστηκε 777 μέτρα! Προσθέστε σε αυτό το γεγονός πως οι παρατηρητές που είδαν το παγόβουνο δε διέθεταν καν κυάλια και καταλαβαίνετε γιατί τα περίπου 30 δευτερόλεπτα που θα είχε στη διάθεσή του το πλήρωμα για να αντιδράσει (δηλ. ο χρόνος από την πρώτη οπτική επαφή με το παγόβουνο έως τη σύγκρουση), κάθε άλλο παρά αρκετά ήταν.


Το μοιραίο γεγονός

Όταν το μοιραίο συνέβει, υπήρχαν 20 σωσίβιες λέμβοι, οι οποίες αρκούσαν μόνο για το 1/3 της μέγιστου αριθμού επιβατών του Τιτανικού. Αυτό που είναι όμως αδιανόητο, είναι πως η τότε νομοθεσία αρκούταν σε ακόμη λιγότερες και αυτό επειδή είχε πολύ καιρό να αναθεωρηθεί και τα πλοία κατασκευάζονταν όλο και μεγαλύτερα. Η δε ιδιοκτήτρια εταιρεία White Star Line, αποφάσισε πως περισσότερες λέμβοι θα δυσχαίρεναν την άνεση των επιβατών και πως έτσι κι αλλιώς οι 20 λέμβοι θα χρησιμοποιούνταν μόνο για να μεταφέρουν τους επιβάτες σε άλλα πλοία που θα προλάβαιναν να έρθουν προς βοήθεια.

Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα κανένας υπεύθυνος δεν είπε πριν το ταξίδι πως το πλοίο είναι "πρακτικά αβύθιστο", όπως ακούγεται. Στην πραγματικότητα η φράση αυτή ανοίκει στο περιοδικό Shipbuilder και σε μία έκδοσή του το 1911, όπου ανέφερε πως όταν οι στεγανές πόρτες έκλειναν, το πλοίο ήταν πρακτικά αβύθιστο. Σαν τραγική ειρωνία όμως, μετά την σύγκρουση του Τιτανικού και όταν οι εφημερίδες άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της White Star Line, Phillip Franklin, δήλωσε ότι "Δεν υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί. Το πλοίο είναι αβύθιστο και οι επιβάτες θα υποστούν μόνο ταλαιπωρία."

Ντοκιμαντέρ για την αλήθεια του Τιτανικού, σε 11 μέρη (στα αγγλικά)












Πηγές: titanicstory.com, wikipedia, amazon, webtitanic.net, about.com, youtube.com

1 σχόλιο:

  1. Το 2016 αναμένεται να ταξιδέψει για πρώτη φορά ο Τιτανικός ΙΙ, ένα πιστό αντίγραφο του Τιτανικού που ναυπηγεί αυτή τη στιγμή Αυστραλός δισεκατομυριούχος

    http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4716502

    ΑπάντησηΔιαγραφή