17 Απριλίου 2012

Τελευταίο ταξίδι για το Discovery

 Πάνω από το κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας πέταξε σήμερα (Τρίτη 17 Απριλίου 2012) ένα από τα θρυλικά διαστημικά λεωφορεία της NASA, το Discovery, στο τελευταίο του ταξίδι πριν τοποθετηθεί σε μουσείο. 

Το Discovery «πέταξε» τοποθετημένο πάνω σε τροποποιημένο Boeing 747 και σε ύψος μόλις 457 μέτρων από το έδαφος. 


Πλήθη είχαν μαζευτεί σε ψηλά κτήρια της Ουάσινγκτον προκειμένου να δουν το διαστημικό λεωφορείο στη διάρκεια της τελευταίας του πτήσης, ενώ νωρίτερα άλλοι είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της Φλόριντα για να το δουν ενώ απογειωνόταν από το διαστημικό κέντρο Κένεντι. Σύμφωνα με το Associated Press, ζητωκραυγές ακούστηκαν από πλήθος περίπου 2.000 παρατηρητών την ώρα της απογείωσης.
 





Το πρόγραμμα αποστολών διαστημικών λεωφορείων της NASA έληξε το 2011, μετά από 30 χρόνια, αφού ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και εν μέρει λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης των διαστημικών λεωφορείων.

Το Discovery είχε χρησιμοποιηθεί σε 39 αποστολές και είναι το πρώτο από τα τρία διαστημικά λεωφορεία που θα τοποθετηθεί σε μουσείο – θα ακολουθήσουν το Enterprise και το Endeavour. Το Discovery θα εκτεθεί στο Μουσείο Αέρος και Διαστήματος κοντά στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον.

Πηγές: REUTERS, Associated Press, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου