9 Απριλίου 2012

Lagarde και Schaeuble στο CBS για την Ελλάδα

Καλό είναι να ξέρουμε τι μας καταλογίζουν κάποιοι παράγοντες του ευρωπαϊκού και γενικότερα του παγκόσμιου οικονομικού κατεστημένου, μιας και από τις αποφάσεις τους εξαρτώνται προς το παρόν (;) οι εξελίξεις στη χώρα μας.

“Η χώρα που έμεινε τελείως γυμνή ήταν η Ελλάδα, ... αλλά γλίτωσε στο παρά πέντε”, δηλώνει η Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ, στο αμερικάνικο CBS, ενώ σε άλλο σημείο φαίνεται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας μας εν όψει των εκλογών. 
“Eίναι λογικό για ανθρώπους που υποφέρουν από δικά τους λάθη, να ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους” δηλώνει στο ίδιο δίκτυο ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schaeuble. 

Πιο αναλυτικά:
Η Christine Lagarde, σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CBS, που μεταδόθηκε στις 8.4.2012 και αφορούσε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους (και μέρος της δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου 2012 στο Capital.gr), μεταξύ των άλλων ανέφερε:

“Η Ευρώπη μοιάζει με μια θάλασσα, στην οποία όταν τραβηχτούν τα νερά της παλίρροιας, μπορεί κανείς να δει ποιοι δεν φοράνε τα μαγιό τους. Η χώρα που έμεινε τελείως γυμνή, ήταν η Ελλάδα. Η χώρα των μόλις 11 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε μισό τρισ. δολάρια χρέους και αδυνατούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αφήνοντας στην Ευρώπη ένα δίλημμα τύπου Lehman Brothers. Είτε να διασώσουν τους Έλληνες είτε να τους αφήσουν να χρεοκοπήσουν, μια επικίνδυνη περίπτωση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια οικονομική κατάρρευση”.

Και συνεχίζοντας η Lagarde μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, αλλά και οι περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης, συν την Ιρλανδία. “Ας πούμε ότι η Ελλάδα γλίτωσε… στο παρά πέντε” δηλώνει.

Επιπλέον, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι, “όταν υπάρχει ένα κοινό νόμισμα αλλά όχι μια κοινή ή έστω πολύ στενά συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μερικά κράτη να πηγαίνουν σε διαφορετική κατεύθυνση από τα υπόλοιπα”. προσθέτοντας ότι  “Αυτό
 ακριβώς συνέβη και στην Ευρώπη”.

“Υπάρχει χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων του Βορρά (Γερμανών, Ολλανδών και Φιλανδών), που σκληρά εργαζόμενοι, έχουν προοπτικές και ζουν λιτά και των Ευρωπαίων του Νότου (Ελλήνων, Πορτογάλων και Ιταλών), που είναι πολύ χαλαροί για την δουλειά, το χρήμα και το να πληρώνουν φόρους”, ανέφερε επισης η Lagarde, προσθέτοντας ότι ο διαχωρισμός αυτός απέκτησε ιδιαίτερη σημασία μετά την κρίση, όπου ξεχώρισαν οι αποταμιευτές από τους σπάταλους.


Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογές, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε: «Οι εκλογές είναι μια στιγμή κατά την οποία τα υπεύθυνα κόμματα πρέπει να φανούν γενναία και να πουν την αλήθεια στον κόσμο. Το να καταφύγει κανείς σε περιθωριακά κόμματα που λαϊκίζουν δεν θα ήταν σοφή επιλογή από πλευράς του ελληνικού λαού».

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schaeuble στο CBS, σε εκπομπή που αφορούσε την οικονομική κρίση και την ελληνική κατάσταση (και μέρος της δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2012 στο Capital.gr) μεταξύ των άλλων ανέφερε:

“Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι πολίτες ζουν πέραν των δυνατοτήτων τους και πλέον πρέπει να εφαρμόσουν κάποια μέτρα λιτότητας, να κάνουν περικοπές, μεταρρυθμίσεις στον τομέα εργασίας, τότε τείνουν να κατηγορούν για αυτό άλλους και όχι τους εαυτούς τους”. 

“Το να ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, είναι απόλυτα φυσιολογικό”, υπογράμμισε ο Schaeuble.

Πηγές:
CBS
Capital.gr
Naftemporiki.gr

2 σχόλια:

  1. Το είδα. Συμμετείχε και ο Βαρουφάκης. Δυστυχώς δεν είπαν τίποτα μη αναμενόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεπώς, τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε, πέρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τις αυξήσεις των φόρων. Μπορεί να σωθεί η χώρα έτσι;

      Διαγραφή