2 Απριλίου 2012

Αριστερός, ... γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.

Η πολιτική ιδεολογία δεν εξαρτάται μόνο από κοινωνικούς αλλά και από γονιδιακούς παράγοντες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα πανεπιστημιακή μελέτη. 
Είναι μια θεωρεία που έρχεται κόντρα στην άποψη που γενικά επικρατεί, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος διαμορφώνει σταδιακά τις πολιτικές του πεποιθήσεις και αξίες, κάτω από την επίδραση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει.

Συγκεκριμένα επιστήμονες, από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Σαν Ντιέγκο, παρακολούθησαν 2.000 άτομα από την εφηβεία ως και την ενηλικίωσή τους, εξετάζοντας τη διαμόρφωση της πολιτικής ιδεολογίας τους σε συνδυασμό με το κοινωνικό τους δίκτυο κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Διεπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι έφεραν μια παραλλαγή του γονιδίου DRD4, του υποδοχέα ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με το αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης του ατόμου, εμφάνιζαν πιο «αντισυμβατικές», αριστερές πολιτικές απόψεις, απ΄ όσους δεν έφεραν την παραλλαγή αυτή - με την προϋπόθεση ωστόσο ότι είχε προηγηθεί στην περίοδο της εφηβείας τους μια έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

Το «αριστερό γονίδιο» λοιπόν δεν αρκεί από μόνο του, πρέπει να «ενεργοποιηθεί» κοινωνικά. Με άλλα λόγια, οι γονιδιακοί παράγοντες θέτουν τις προϋποθέσεις, αλλά δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις πολιτικές επιλογές μας.

«Είναι η κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ δύο παραγόντων, της γενετικής προδιάθεσης και του κοινωνικού περιβάλλοντος, που καθορίζει την ανάπτυξη αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων» σχολίασε ο Τζέιμς Φόουλερ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. «Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι πολιτικές προτιμήσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει κανείς. Ελπίζουμε ότι περισσότεροι ερευνητές θα αρχίσουν να ερευνούν την πιθανή αλληλεπίδραση βιολογίας και περιβάλλοντος» προσέθεσε ο καθηγητής. Γονίδια ή περιβάλλον; Και τα δύο!

Οι διάφορες κοινωνικές και γενετικές θεωρίες, γύρω από το έμφυτο ή το επίκτητο της ιδεολογίας μας, δεν χρειάζεται να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, υποστηρίζει η έρευνα στην οποία συμμετείχε και ο ελληνοαμερικανός καθηγητής Ιατρικής και Ιατρικής Κοινωνιολογίας του Χάρβαρντ Νικόλας Χρηστάκης. Στην πραγματικότητα, τα γονίδια επηρεάζουν την πολιτική ιδεολογία του ατόμου εν μέρει, ρυθμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στο κοινωνικό περιβάλλον, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Επομένως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις πεποιθήσεις μας, είναι η ανακάλυψη συγκεκριμένων αλληλεπιδράσεων μεταξύ γονιδίων, όπως το DRD4, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι συνδέονται με την κοινωνική συμπεριφορά, και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Στο ερώτημα λοιπόν, αν η γενετική ή το περιβάλλον καθορίζουν την πολιτική ιδεολογία μας, η απάντηση είναι προφανής: Και τα δύο!

___________
Πηγές:
Η σχετική επιστημονική έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Ρolitics».
Σχετικό άρθρο και στο Βήμα: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=363818

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου