9 Απριλίου 2012

Οι φάκελοι των Wikileaks για την Ελλάδα - Μέρος 10ο

Σε μία σειρά άρθρων σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για την Ελλάδα, από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks.

Στο 10ο μέρος, διαβάστε για το λόγο για τον οποίο γίνονται οι τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο και τις θέσεις της Τουρκίας, δια στόματος κορυφαίου υπουργού της.


17/6/2009 - Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη (υπ. Εξωτερικών) με αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ για το θέμα του Αιγαίου
  • Η Μπακογιάννη προσπαθεί να προωθήσει μια "νέα ατμόσφαιρα" στις ελληνοτουρικές σχέσεις, αλλά οι τουρκικές πτήσεις το κάνουν αδύνατο για την ελληνική πλευρά. Υποστηρίζει ότι το causus belli [1] της τουρκίας είναι αναχρονιστικό και θα πρέπει να πάψει να ισχύει. Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ βαρύ για να είναι το πρώτο βήμα.
  • Η Μπακογιάννη υποστηρίζει πως το θέμα του Αιγαίου είναι για τους Τούρκους ένας τρόπος να αποκτήσουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Ελλάδα (κοινώς ότι το κάνουν για να μπορούν αργότερα να το πάρουν πίσω με ανταλλάγματα).

19/6/2009 - Συνάντηση Τούρκου υφυπουργού εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν με τον αμερικανό πρέσβη Τουρκίας Τζέιμς Τζέφρι για το θέμα του Αιγαίου
  • Η Τουρκία θέλει να διευθετήσει το θέμα του Αιγαίου με την Ελλάδα απευθείας και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έχουν υπάρξει 41 συναντήσεις μεταξύ των 2 χωρών που δε δημοσιοποιήθηκαν και προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός θεωρεί ότι οι δύο πλευρές αρχίζουν να τα βρίσκουν, επειδή οι Έλληνες έχουν πάψει να είναι απόλυτοι στις θέσεις τους.
  • Οι αμερικανοί ενδιαφέρονται για το θέμα του Αιγαίου, επειδή έχουν υπογράψει διεθνές κείμενο που τους αναγκάζει να τοποθετηθούν ανοιχτά σε περίπτωση που συμβεί κάποιο περιστατικό μεταξύ των 2 χωρών.
  • Η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν στον τρόπο προσέγγισης-επίλυσης του θέματος του Αιγαίου. Η Ελλάδα προτιμά να αντιμετωπιστεί ως μεμονομένο θέμα, ενώ η Τουρκία να αντιμετωπισθεί παράλληλα με όλα τα θέματα.
  • Η Τουρκία διαψεύδει ότι αυξήθηκαν οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο αιγαίο και υποστηρίζει ότι η αναλογία ελληνικών-τουρικών πτήσεων είναι περίπου 10 προς 1. Αν και οι αμερικάνοι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι αποκρύπτουν τους πραγματικούς αριθμούς πτήσεων, γνωρίζουν ότι ο διοικητής των τουρκικών μαχητικών, Μπαλανλι, είναι συνήθως ειλικρινής και δηλώνει ότι δεν αυξήθηκαν.
  • Σχετικά με το περιστατικό του θανάτου του Έλληνα πιλότου τον Μάϊο του 2006 σε σύγκρουση με Τουρκικό μαχητικό: Το περιστατικό συνέβει κατα τη διάρκεια άσκησης (dogfight) χωρίς αληθινά πυρά από τους Τούρκους. Οι Έλληνες πάντα επιμένουν να στέλνουν δικά τους μαχητικά για να παρατηρούν τα τούρκικα και έτσι καταλάθως συγκρούστηκαν. Το ΝΑΤΟ κατέληξε σε έρευνά του ότι έφταιγε ο Έλληνας πιλότος. Ο Τούρκος υπουργός εμφανίζεται να συμπάσχει και υποστηρίζει ότι αντί να στέλνουν οι Έλληνες κάθε φορά τα δικά τους μαχητικά, θα έπρεπε να θέσουν ένα πλαίσιο κανόνων μεταξύ τους οι 2 χώρες.
  • Οι Έλληνες πιέζουν τους αμερικανούς για να πιέσουν με τη σειρά τους τους Τούρκους στην επίλυση του θέματος στο Αιγαίο. Μάλιστα οι Έλληνες έχουν απειλήσει ότι ενδέχεται κάποια στιγμή να χρειαστεί βία για να αποτρέψουν τις πτήσεις, κάτι που οι αμερικανοί ελπίζουν ότι ειπώθηκε μόνο για να αναγκάσουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν ενεργότερα.
[1] To Causus Belli της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, είναι εν ολίγοις τα γεγονότα που σημαίνουν αυτόματη κύρηξη πολέμου.

ΠΗΓΕΣ: Wikileaks, ΣΚΑΪ [1] [2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου