23 Απριλίου 2012

Διαδικτυακή συζήτηση για τη συνθήκη ACTA

Την Πέμπτη, μέσω Facebook, διαδικτυακή συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για τη συνθήκη ACTA.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες σε ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου με θέμα την ACTA, μια αμφιλεγόμενη συνθήκη κατά της πειρατείας που έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 15.30 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη μέσω του Facebook, στη διεύθυνση http://chat.epfacebook.eu. Οι χρήστες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει πρώτα να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν ειδική εφαρμογή για chat.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν στις αρχές του έτους τη συνθήκη, η οποία έχει στόχο τον διεθνή εναρμονισμό των κανόνων για τη διαδικτυακή πειρατεία και άλλα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα λεγόμενα προϊόντα «μαϊμού».

Πολλοί θεωρούν ότι η συνθήκη ACTA (Εμπορική Συνθήκη Κατά της Παραχάραξης) είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών, αφού δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσιο διάλογο και περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες.

Τον Φεβρουάριο, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την επικύρωση της ACTA και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητάς της.

«Επιθυμώ ο διάλογος για την ACTA να είναι ανοιχτός και διαφανής. Οι απόψεις των πολιτών και οι ανησυχίες τους πρέπει να γίνονται ακουστές όταν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν τις ζωές τους» σχολίασε ο Μάρτιν Σουλτς ενόψει της διαδικτυακής ζητήσης.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών δεν συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη συμμετοχή των πολιτών στο διάλογο. Οι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια υπογραφές που λάβαμε κατά της ACTA είναι ευπρόσδεκτο σημάδι συμμετοχής και ενδιαφέροντος» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Προκειμένου πάντως να εφαρμοστεί στην ΕΕ, η ACTA πρέπει πρώτα να τεθεί σε ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο φαίνεται ότι τελικά θα την απορρίψει.

Πηγή:  http://news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Σούλτς ήταν ανέκαθεν αντίθετος σε τέτοιου τύπου νομοσχέδια, όπως και οι κεντροαριστερές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου.

    Αντιθέτως οι δεξιές δυνάμεις προσπαθούν να προωθήσουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλόφωνα τα συμφέροντα ολίγων, καθώς κάθε φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναγκάζονται να τα απορρίψουν για τα μάτια της κοινής γνώμης.

    Επί του παρόντος οι παρόμοιες με το ACTA νομοθεσίες παράγονται μαζικά, μέχρι κάποια τελικά να μη γίνει αντιληπτή από την κοινή γνώμη και να εγκριθεί. Και έτσι φαίνεται έμπρακτα πως η γραφειοκρατεία είναι πλέον μεγάλος κίνδυνος όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τη Δημοκρατία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή