28 Απριλίου 2012

Οι πρώτοι γεωργοί της Ευρώπης ήταν μετανάστες από Ελλάδα και Κύπρο

Η γεωργία εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, πριν από χιλιάδες χρόνια, από ανθρώπους που ζούσαν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι άνθρωποι αυτοί μετανάστευσαν κατά κύματα από τη Μεσόγειο στο Βορρά, μεταφέροντας μαζί τους και τις καλλιεργητικές γνώσεις και τεχνικές τους.

Αυτό προκύπτει από μια νέα σουηδο-δανική επιστημονική έρευνα. 
Συγκεκριμένα ερευνητές των πανεπιστημίων της Ουψάλα, της Στοκχόλμης και της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τους Πόντους Σκόγκλουντ και Ματίας Γιάκομπσον, ανέλυσαν, με νέες εξελιγμένες τεχνικές, το γενετικό υλικό που πήραν από σκελετούς ενός αγρότη και τριών κυνηγών - συλλεκτών, οι οποίοι βρέθηκαν στη Σουηδία και χρονολογούνται πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Συγκρίνοντας το DNA αυτών των ανθρώπων της Λίθινης εποχής με το DNA σύγχρονων πληθυσμών της Ευρώπης, οι ερευνητές βρήκαν ότι, από γενετική άποψη, οι μεν κυνηγοί - συλλέκτες, που ήσαν οι λιγότερο εξελιγμένοι, είχαν μεγαλύτερη συγγένεια με τους βόρειους λαούς, ιδίως τους σημερινούς Φινλανδούς, ο δε αγρότης είχε πολύ στενή γενετική συγγένεια με τους σημερινούς Μεσογειακούς κατοίκους, ιδίως τους Έλληνες, τους Κύπριους και τους κατοίκους της Σαρδηνίας.

Η ανακάλυψη, κατά τους Σκανδιναβούς επιστήμονες, δείχνει ότι οι αρχαίοι γεωργοί μετέφεραν τις καλλιεργητικές γνώσεις και τεχνικές τους από το Νότο στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέχρι τον παγωμένο Βορρά, όπου τελικά αναμίχθηκαν γενετικά με τους ντόπιους, ενώ παράλληλα τους δίδαξαν να παράγουν την τροφή τους από τη γη και να μην αρκούνται στο κυνήγι και τη συλλογή καρπών και φρούτων.

Η σκανδιναβική έρευνα φαίνεται να δίνει απαντήσεις σε μία χρόνια διαμάχη των επιστημόνων, σχετικά με το πώς έφτασε και εξαπλώθηκε η γεωργία στην Ευρώπη, καθώς και με ποιο τρόπο έγινε η μετάβαση από το στιλ ζωής του κυνηγού-συλλέκτη σε εκείνο του αγρότη. Επίσης αν η γεωργία εξαπλώθηκε μέσα από μετανάστες γεωργούς ή αν απλώς οι ιδέες και η γεωργική τεχνογνωσία τους «μετανάστευσαν» σιγά-σιγά από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Η νέα μελέτη ρίχνει το βάρος της υπέρ της άποψης της μετανάστευσης ανθρώπων από τη Μεσόγειο, που μετέφεραν μαζί τους και τις καλλιεργητικές τους γνώσεις, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναλύσεις DNA, από τις οποίες είχαν προκύψει ανάλογες ενδείξεις.

Πηγές: www.Kathimerini.gr, www.in.gr

Περισσότερα στοιχεία στα:
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_27/04/2012_439600
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231193389

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου