24 Ιουλίου 2014

24 Ιουλίου 1974: Φωτογραφίες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

24 Ιουλίου 1974. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φτάνει και πάλι στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. 
Σχηματίζει κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας». 
Η Δημοκρατία αποκαθίσταται. 

Ήταν ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

 Η ορκωμοσία του Κ. Καραμανλή

24 Ιουλίου 1974. Ο Μίκης Θεοδωράκης επιστρέφει από το Παρίσι. Στο αεροδρόμιο τον περιμένουν οι γονείς του, Ασπασία και Γιώργος.

Η Μελίνα Μερκούρη επιστρέφει στην Ελλάδα δυο μέρες μετά την πτώση της δικτατορίας. Πλήθος φίλων την υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Εγκαθίσταται μόνιμα στη χώρα και ασχολείται ενεργά με την πολιτική.  

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε αρχικά με πολλή δυσπιστία τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 και έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις στα μέσα Αυγούστου (16.8.1974). Αμέσως όμως δραστηριοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Kινγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με τη γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη».

Ο Χ. Φλωράκης επιστρέφει στην Ελλάδα, στις 24/8/1974 

Και κάτι ακόμη:
Εκθεση στη Βουλή για τα 40 χρόνια Δημοκρατίας
Η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», την οποία προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη και το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, εγκαινιάζεται σήμερα στις 11 π.μ., από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα λειτουργεί στην αίθουσα Ελευθέριου Βενιζέλου και στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό με οργανωμένες ξεναγήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Φωτογραφίας: Δημοσιεύονται σε πλήθος από ιστοσελίδες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου