18 Ιουλίου 2014

Οσοι ασχολούνται με χαρτί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους

από tanea.gr
της Μάρω Βακαλοπούλου

Ξυλοκόποι, υπάλληλοι τυπογραφείων, ταχυδρόμοι, δημοσιογράφοι. Ιδού τέσσερα επαγγέλματα με το πιο αμφίβολο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής ιστοσελίδας ανεύρεσης εργασίας CareerCast.com, στις ΗΠΑ. Ποιος είναι ο κοινός τους παρανομαστής; Το χαρτί. 

Αντλώντας στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές κατήρτισαν μία λίστα με τα πλέον επαπειλούμενα επαγγέλματα όσον αφορά τη μελλοντική τους ανάπτυξη, το πιθανό εισόδημα, αλλά και τα υπάρχοντα ποσοστά ανεργίας. Βάσει αυτών, αναμένεται μείωση 9% στις προσλήψεις υλοτόμων έως το 2022, 5% στους υπαλλήλους τυπογραφείων, 13% στους δημοσιογράφους και 28% στους ταχυδρόμους. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς για ποιον λόγο το επάγγελμα του ταχυδρόμου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. 

Η πλειονότητα των καταναλωτών έχουν εδώ και πολύ καιρό γυρίσει την πλάτη τους στην αργή αλληλογραφία, την οποία έχουν αντικαταστήσει με το Facebook και το Twitter, ενώ ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν για την ενημέρωσή τους το Διαδίκτυο και προτιμούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους on line.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για νέα τάση που προκαλεί έκπληξη. Οπως αναφέρει η «Washington Post», το 2012, η ίδια ιστοσελίδα είχε καταλήξει περίπου στα ίδια συμπεράσματα. Με κριτήρια τότε το περιβάλλον εργασίας, τον μισθό, τη σωματική προσπάθεια, το άγχος και τις προοπτικές απασχόλησης, οι ξυλοκόποι και οι δημοσιογράφοι περιλαμβάνονταν ανάμεσα στις πέντε χειρότερες θέσεις εργασίας.

Στην Ευρώπη, από το 2007 οι βιομηχανίες χαρτοπολτού και χαρτιού βλέπουν κάθε χρόνο να μειώνεται η ζήτηση των προϊόντων τους κατά 5%. Η Φινλανδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χαρτιού στη Γηραιά Ηπειρο ανησυχεί ιδιαιτέρως, καθώς χαρτοπολτός και χαρτί αντιπροσωπεύουν σήμερα το 15,9% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της. Η εταιρεία Homen AB επίσης, η οποία εφοδιάζει τους «Financial Times» με τις γνωστές σομόν σελίδες, σημείωσε πτώση 8% στις διανομές της το 2012.

Ξυλοκόποι και υπάλληλοι σε βιομηχανίες χαρτιού έχουν ωστόσο έναν λόγο να ελπίζουν: οι ταμπλέτες δεν προσφέρονται για σκούπισμα

Πηγή: tanea.gr 17.07.2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου