20 Ιουλίου 2014

Μαύρη Κυριακή στη Γάζα

από τη Deutsche Welle

Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς τους από τους πρωϊνούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Σετζάγια της πόλης Γάζας. Παιδιά με θραύσματα βομβών στα κορμιά τους ουρλιάζουν, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη. "'Εγκλημα πολέμου"

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς μετά τους σφοδρούς και αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στη συνοικία Σετζάγια της πόλης Γάζας. Τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 425. Πρόκειται για την πιο αιματοβαμμένη μέρα των τελευταίων πέντε χρόνων στη Γάζα. Στις πρεσβείες και στις διπλωματικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο κυματίζει μεσίστια η παλαιστινιακή σημαία.

«Η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία»

Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από τραγική. Στο νοσοκομείο Σίφα κάθε λεπτό φτάνει και από ένας τραυματίας, μεταξύ αυτών παιδιά που ουρλιάζουν από τον πόνο αφού το σώμα τους φέρει πληγές από θραύσματα βομβών. «Οι βόμβες έπεφταν ασταμάτητα πάνω μας. Τρέχαμε στους δρόμους για να σωθούμε», διηγείται μια απελπισμένη μητέρα. Ο ισραηλινός στρατός δικαιολόγησε τους μαζικούς βομβαρδισμούς με το επιχείρημα ότι η Χαμάς διατηρεί στη Σετζάγια τους πυραύλους, τα τούνελ και έχει εκεί το κέντρο του αρχηγείου της. «Πριν από μέρες καλέσαμε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, αλλά η Χαμάς επέμενε να παραμείνουν για να βρίσκονται σε γραμμή πυρός», δήλωσε ισραηλινός εκπρόσωπος.

Έπειτα από πιέσεις της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού το Ισραήλ και η Χαμάς αναγκάστηκαν να αποδεχθούν συμφωνία εκεχειρίας λίγων ωρών για ανθρωπιστικούς λόγος, η οποία όμως παραβιάστηκε την πρώτη ώρα. «Η εκεχειρία παραβιάστηκε και εμείς αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε τα πυρά» δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Την ισραηλινή θέση υιοθέτησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρυ λέγοντας ότι η Χαμάς «αρνείται πεισματικά την εκεχειρία».

Προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αραμπί αποκάλεσε έγκλημα πολέμου τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Σετζάγια καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο ισραηλιός πρωθυπουργός Νετανγιάχου υπογράμμισε ότι η χώρα του θα κάνει "όποια ενέργεια θεωρεί απαραίτητη" για να σταματήσει τη Χαμάς από το να ρίχνει πυραύλους στο Ισραήλ επιμένοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις "κάνουν τα δυνατά τους" για να αποφύγουν θύματα ανάμεσα στους αμάχους.

Σε διπλωματικό επίπεδο έτρεχαν μέσα στην ημέρα παράλληλες προσπάθειες μόνιμης κατάπαυσης του πυρός με επίκεντρο το Κατάρ. Στη Ντόχα βρίσκεται ο γγ των ΗΕ Μπαν Κι Μουν για συνάντηση με τον σεΐχη. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Μπαν θα μεταβεί στο Κουβέιτ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Δ. Όχθη και την Ιορδανία για να δείξει την αλληλεγγύη του προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και να αναζητήσει διέξοδο από την κρίση. Το Ισραήλ διατηρεί επιφυλάξεις για τη διπλωματική εμπλοκή του Κατάρ και επιμένει ότι οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να παραμείνουν στα χέρια της Αίγυπτου. Στη Ντόχα, πρόεδρος της Παλαιστινιακή Αρχής Μαχμούτ Αμπάς συναντά τον εξόριστο αρχηγό της οργάνωσης Χαλίντ Μασάλ για να εξετάσουν μαζί το ενδεχόμενο μόνιμης εκεχειρίας.

Ειρήνη Αναστασοπούλου (afp,dpa,reuters,cnn)

Πηγή: www.dw.de Deutsche Welle 20.07.2014

2 σχόλια:

  1. Διαβάζω σήμερα (25.7.14) πως "Ξεπερνούν τους 800 οι νεκροί στην παλαιστινιακή πλευρά από την 8η Ιουλίου, οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ από την πλευρά των Ισραηλινών έχουν χάσει τη ζωή τους 32 στρατιώτες..."
    Τι "μαύρη Κυριακή". Μαύρες μέρες πολλές στη Γάζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για δωδεκάωρη εκεχειρία συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ισραήλ και η Χαμάς, με την κατάπαυση του πυρός να έχει τεθεί σε ισχύ από τις 8:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης έχει ήδη ξεπεράσει τους 950.

    ΑπάντησηΔιαγραφή