29 Ιουλίου 2014

Διεθνείς ...αποσταθεροποιητικές πιέσεις

Αφηρημένες ...Απόψεις

Το αίμα των αμάχων συνεχίζει κυλά για 22η ημέρα στη Γάζα, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει με πυραύλους την περιοχή και τους νεκρούς Παλαιστίνιους να αγγίζουν τους 1.100, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά.

Παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την ΕΕ και τους άλλους δυτικούς της συμμάχους για για «κυρώσεις τρίτου επιπέδου στη Ρωσία», εξαιτίας της στρατιωτικής της υποστήριξης προς τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάζω* ότι ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου συνομίλησε σήμερα με υπουργούς από τη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Βρετανία και άλλες πλούσιες χώρες: «Συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες και συντονισμένες απαντήσεις της διεθνούς κοινότητας στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας και για την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας»*, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Για τη λωρίδα της Γάζας; τίποτα!

Οι ισχυροί του κόσμου, οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην ανατολική Ουκρανία, βλέποντας επιλεκτικά και μόνο όσα θέλουν ή καλύτερα όσα θεωρούν ότι είναι σύμφωνα με τα κακώς ευνοούμενα διεθνή τους συμφέροντα, ώστε να μπορούν να δικαιολογούν τις αλλεπάλληλες κυρώσεις που επιβάλουν στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή αποστρέφουν το βλέμμα τους από την ανθρωποσφαγή που επί τρεις εβδομάδες λαμβάνει χώρα με αμείωτη ένταση λίγο νοτιότερα, στη λωρίδα της Γάζας, αρκούμενες σε κάποιες λεκτικές και μόνο συστάσεις για εκεχειρία. Μιλούν, οι ΗΠΑ, για το ρώσικο οπλοστάσιο των Ουκρανών ρωσόφωνων αυτονομιστών, αλλά τηρούν απόλυτη σιγή για το αντίστοιχο αμερικάνικο οπλοστάσιο των Ισραηλινών. Και έτσι, στο όνομα των ειρηνευτικών διαδικασιών και της σταθερότητας, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για τη συνέχιση των εχροπραξιών και της αποσταθεροποίησης.

Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται...
_____________
*η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από το:
http://www.kathimerini.gr/777902/article/epikairothta/kosmos/dialogos--ee--hpa-gia-kyrwseis-tritoy-epipedoy-sth-rwsia

3 σχόλια:

  1. Ρώσικη αντίδραση: Διαβάζω σήμερα 30/6 στην Καθημερινή:
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ασκεί «μια πολιτική υπαγορευόμενη από την Ουάσινγκτον» και διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις, οι οποίες πλήττουν τον κλάδο της ενέργειας στη Ρωσία, θα προκαλέσουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
    Οι κυρώσεις τις οποίες ανακοίνωσε η ΕΕ θα «έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα μια άνοδο των τιμών στην αγορά της ενέργειας στην Ευρώπη», επισήμανε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
    «Το να τίθενται εμπόδια στη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα-κλειδί της ενέργειας» από μέρους της ΕΕ αποτελεί ένα «απερίσκεπτο και ανεύθυνο μέτρο» από μέρους των Βρυξελλών, επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.
    Εξάλλου, το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε —σε ασυνήθιστα οξύ τόνο— την πολιτική της ΕΕ. «Η πολιτική της ΕΕ δεν βασίζεται πλέον σήμερα σε επαληθευμένα γεγονότα, αλλά υπαγορεύεται από την Ουάσινγκτον», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία διατυπώνεται ακόμη η εκτίμηση πως αυτές οι «αντιρωσικές κυρώσεις» καταδεικνύουν «την ανικανότητα της ΕΕ να διαδραματίσει έναν αυτόνομο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις».
    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/778273/article/epikairothta/kosmos/rwsia-ypagoreyomenes-apo-thn-oyasingkton-oi-aperiskeptes-kyrwseis-ths-ee

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιδράσεις από Τσεχία.
    Διαβάζω επίσης στην Καθημερινή:
    «Θα ήταν καλό (για τη Δημοκρατία της Τσεχίας) οι κυρώσεις να μην έχουν έναν καθολικό οικονομικό χαρακτήρα και να στοχεύουν σε έναν περιορισμένο αριθμό κλάδων» δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχούσλαβ Σομπότκα σε μια ανακοίνωση σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι επιπρόσθετες κυρώσεις θα ήταν αναγκαίες.
    «Ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τη Ρωσία θα ευνοούσε το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε έναν παρατεινόμενο εμπορικό πόλεμο και ένα νέο οικονομικό και πολιτικό Σιδηρούν Παραπέτασμα να εμφανιστεί στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο ίδιος σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.
    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/778269/article/epikairothta/kosmos/tsexia--neo-sidhroyn-parapetasma-meta3y-ee-kai-rwsias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντιδράσεις Ελλήνων Εξαγωγέων:
    Την έντονη ανησυχία τους για μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εκ μέρους της ΕΕ εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
    Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=619823

    ΑπάντησηΔιαγραφή