22 Μαΐου 2016

Κύπρος: Βουλευτικές εκλογές 2016, η ώρα της κάλπης σήμερα

(upd) Στη νέα κυπριακή Βουλή θα συμμετέχουν οκτώ κόμματα. Τα αποτελέσματα στο 98,2% των ψήφων:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ) 30.77% (-3,6%),
ΑΚΕΛ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 25.53% (-7,1%),
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ) 14.51% (-1,2%),
ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ 6.19% (-2,8%),
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 6.02% (+6%),
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 5.23% (+5,2%),
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 4.82% (+2,6%),
ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( Ε.ΛΑ.Μ) 3.73% (+2,6%). 

Νωρίτερα γράφαμε:

Στις κάλπες καλούνται σήμερα σχεδόν 543.000 εκλογείς για ανάδειξη των νέων μελών της Βουλής. Τις 56 έδρες διεκδικούν 12 κόμματα ή πολιτικοί σχηματισμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Οι κάλπες, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, άνοιξαν στις 07:00π.μ. και θα κλείσουν στις 06:00μ.μ. με διακοπή μιάς ώρας το μεσημέρι. 

Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", οι βουλευτικές εκλογές κλείνουν σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο που φάνηκε κυρίως στις υποσχέσεις που έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές στους ψηφοφόρους. Είτε από τις προτάσεις νόμων που προτίθενται να καταθέσουν στη Βουλή για τη διαχείριση προβληματικών δανείων, των αξιογράφων, για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και για τους κουρεμένους καταθέτες, είτε μέσα από εκκρεμότητες νομοσχεδίων που άφησαν και νομοθετήματα που κατέθεσαν για σκοπούς εντυπωσιασμού. 
Το μενού της μετεκλογικής περιόδου έχει αρκετά καυτά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών με επίκεντρο την ανεργία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με ποιο τρόπο η οικονομική ανάπτυξη θα έχει ανταποδοτικότητα για τον πολίτη. 
Η Κυβέρνηση καλείται να διαχειρισθεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και η νομοθετική εξουσία μπορεί να καταθέτει προτάσεις νόμου που να διαταράσσουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο ή να μην ψηφίζει νομοσχέδια που προτείνει η Κυβέρνηση. Η δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που υπερβαίνει το 400% του ΑΕΠ. 

Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ (13.05.2015), που διενεργήθηκε από την εταιρεία IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δίνει στον ΔΗΣΥ χωρίς στάθμιση 24,5%, στο ΑΚΕΛ 20%, στο ΔΗΚΟ 9%, σε ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών από 3,5%, στους Οικολόγους 3% και στο ΕΛΑΜ 1,5%. Η αποχή ήταν της τάξης του 14% και οι αναποφάσιστοι 12,5%. 
Στη βάση αυτών των μετρήσεων, η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος δίνει τα εξής νούμερα: ΔΗΣΥ από 29% ώς 36%, ΑΚΕΛ 26% με 33%, ΔΗΚΟ 10%-15%, ΕΔΕΚ 4%-7%, Κίνημα Αλληλεγγύη 4%-7%, Συμμαχία Πολιτών 4%-7%, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 3%-6% και ΕΛΑΜ 2%-4%.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «σήμερα πρέπει να αφήσουμε πίσω οτιδήποτε χώρισε τις πολιτικές παρατάξεις και επειδή προβλέπω ότι ο λαός θα κάνει τις επιλογές του με βάση του συναίσθημα, ο ρόλος του Προέδρου, αναβαθμίζεται την επόμενη ημέρα και θα είμαι πρωταγωνιστής στη συνένωση. Από αύριο, θα επιδιώξω συγκλίσεις και συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα του τόπου. Καλώ όλους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με βάση την κρίση και το συναίσθημα. Η αποχή δεν θα επιτρέψει σε κανένα από τους απέχοντες να διαμαρτύρονται»

Πηγή: Στοιχεία από www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου