22 Μαΐου 2016

Ακροδεξιοί εναντίον Πρασίνων στις προεδρικές στην Αυστρία

(upd) Στο νήμα θα κριθούν οι αυστριακές προεδρικές εκλογές. Στα όρια του στατιστικού λάθους κυμαίνεται η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων για το ύπατο αξίωμα της Αυστρίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις του αυστριακού τηλεοπτικού δικτύου ORF δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα του υποψηφίου ακροδεξιού κόμματος FPÖ Νόμπερτ Χόφερ με 50,2% έναντι 49,8% του υποψήφιου των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Σύμφωνα ωστόσο με μια νέα εκτίμηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17:40 τοπική ώρα ο Αλεξάντερ Βαν Ντε Μπέλεν προηγείται με 50,1%, ενώ έπεται ο Νόμπερτ Χόφερ με 49,9%. Λίγο αργότερα το ORFέκανε λόγο για ισοπαλία των δύο υποψηφίων. Όλα δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων θα κριθεί στο νήμα.

Νωρίτερα γράφαμε: 

Οι Αυστριακοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Φαβορί θεωρείται ο 45χρονος ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στις 24 Απριλίου συγκέντρωσε 35,1%, ενώ ο 72χρονος αντίπαλος του καθηγητής Οικονομικών Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν 21,3%. 

Ο Χόφερ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, θεωρείται φαβορί αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 12 Μαΐου το 53% τασσόταν υπέρ του, ενώ το 47% ήταν υπέρ του φαν ντερ Μπέλεν. Οι τελευταίες, αδημοσίευτες, δημοσκοπήσεις φέρουν τον Χόφερ να προηγείται του Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος, ωστόσο, μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να έχει μειώσει σημαντικά την μεταξύ τους διαφορά. Εάν τα κατάφερνε ο υποψήφιος του FPÖ θα ήταν ο πρώτος ακροδεξιός Πρόεδρος πανευρωπαϊκά. 

Για πολλούς παρατηρητές o Νορμπερτ Χόφερ, όσο και αν ο ίδιος στις εμφανίσεις του προσπαθεί να προβάλει προφίλ μετριοπαθούς ηγέτη, δεν παύει να εκπροσωπεί τη γνωστή πολιτική του Κόμματος των Ελευθέρων: από την ξενοφοβική, ρατσιστική- προηγουμένως αντισημιτική και τώρα ισλαμοφοβική- στάση τους, μέχρι την ακραία πολιτική τους απέναντι στους πρόσφυγες, χάρη στην οποία κέρδισαν δύο περιφερειακές εκλογές το περασμένο φθινόπωρο. 


Από την άλλη πλευρά ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος φαίνεται πως την τελευταία στιγμή θα ψηφιστεί και από πολλούς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων για να αποτραπεί η ανάδειξη στελέχους των Ελευθέρων στο ύπατο αξίωμα της χώρας, παραμένει πιστός στις αρχές του για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των προσφύγων με ανθρωπιά και ανθρωπισμό. Ο υποψήφιος των Πρασίνων θεωρείται ως ένας συνετός πολιτικός που απευθύνεται στους νέους ψηφοφόρους αλλά και στους αναποφάσιστους. «Καθένας που δεν μπορεί να με ανεχθεί αλλά τον Χόφερ ακόμα λιγότερο, τον παρακαλώ να έρθει να ψηφίσει στις εκλογές» συνήθιζε να λέει.

Πάντως, όποια και να είναι η έκβαση της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης, θα είναι η πρώτη φορά που ο μελλοντικός πρόεδρος της Αυστρίας δεν θα προέρχεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν μεταπολεμικά στη χώρα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαικό Κόμμα, τα οποία εδώ και δέκα χρόνια βρίσκονται και πάλι σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι κάλπες άνοιξαν. Το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί θα γνωρίζουμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν και δεν φοβούνται οι Αυστριακοί.

Πηγή: Deutsche Welle  
Στοιχεία από http://dw.com/p/1IsY6, http://dw.com/p/1Is1S και http://dw.com/p/1IsIB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου