27 Μαΐου 2016

Ο βωμός της Περγάμου σε τρισδιάστατη μορφή

Ο βωμός της Περγάμου, χτισμένος στο πρώτο μισό του δεύτερου αιώνα π.Χ., αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της ελληνιστικής περιόδου. Σήμερα τα σωζόμενα μέρη του εκτίθενται στο Μουσείο της Περγάμου, το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο μουσείο του Βερολίνου. Ωστόσο εργασίες συντήρησης δεν θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να θαυμάσουν το έργο μέχρι την ολοκλήρωσή τους το 2019. Γι' αυτό οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν μια ακριβή αναπαράσταση του μνημείου σε τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή.

«Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσουμε την εμπειρία ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας με έναν ολότελα νέο τρόπο» σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος της Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Χέρμαν Πάρτσινγκερ κατά την παρουσίαση του πολυδάπανου έργου στο Βερολίνο. Την ολοκλήρωση του έργου έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Φράουνχοφερ με έδρα στο Ντάρμσταντ και το Ροστόκ. 

Το Μουσείο της Περγάμου είναι το δημοφιλέστερο μουσείο του Βερολίνου 

Δύο εβδομάδες πριν το κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος του Μουσείου της Περγάμου, το φθινόπωρο του 2014, οι ειδικοί «σάρωσαν» τον δύο χιλιάδων ετών βωμό χρησιμοποιώντας μια ιδιαιτέρως περίπλοκη μέθοδο: το ύψους 113 μέτρων ανάγλυφο φωτογραφήθηκε τμηματικά, ενώ ένας σαρωτής λέιζερ τοποθετούνταν διαδοχικά σε 51 θέσεις, αποτυπώνοντας το σύνολο της εικόνας του βωμού. Συνδυαζόμενα τα αποτελέσματα δημιούργησαν ένα ψηφιακό μοντέλο, το οποίο αποτελείται από 580 εκατομμύρια τρίγωνα. Η τελική εικόνα θα προβληθεί σε υψηλή ανάλυση στην αυλή του μουσείου. Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν μια πρώτη εικόνα του έργου στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Πηγή: Deutsche Welle (απόσπασμα άρθρου)
http://dw.com/p/1Itzw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου