22 Μαΐου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 22.5.2016

(upd) Υπερψηφίσθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο. Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέτρα εγκρίθηκε από τη Βουλή αλλά η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία εξέλθε από την δύσκολη διαδικασία τραυματισμένη: η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε τα άρθρα δύο κεντρικότατων πυλώνων του νομοθετήματος. 
Νωρίτερα γράφαμε: Σε τροχιά σύγκρουσης για το πολυνομοσχέδιο. Στην δίνη μιας πολωτικής σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κατ’ αρχήν, που αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή με την «μονομαχία» Αλ.Τσίπρα-Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και συνολικότερα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κινήθηκε από το πρωί του Σαββάτου η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση δημοσιονομικά μέτρα. Στο αμιγώς πολιτικό επίπεδο, κυριάρχησε η νέα παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών: «Ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ψηφίσει το Ταμείο. Είναι κρίμα που ο κ. Σαμαράς θα του αλλάξει αυτή την προοπτική» είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Το Ταμείο, με αυτούς τους όρους είναι ντροπή, είναι παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχετε» σημείωσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. «Ξεπεράσατε τα όνειρα κάθε φιλελεύθερου διανοούμενου. Με μία πράξη όλος ο πλούτος του δημοσίου εκποιείται, με αυτόν τον ωραίο νόμο» σχολίασε ο κ. Μ. Βορίδης.

Συλλαλητήρια εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου Συλλαλητήρια στο Σύνταγμα προγραμματίζουν για το απόγευμα της Κυριακής η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκέντρωση στην Ομόνοια θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Αίτημα των συνδικάτων: «να μην περάσει το νέο βάρβαρο πακέτο μνημονιακών μέτρων, να μην περάσει ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων και να αποτραπεί η φοροεπιδρομή». 

Χωρίς Μετρό-τραμ-ΗΣΑΠ-λεωφορεία-τρόλεϊ η Αθήνα την Κυριακή. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. 

Κύπρος: Βουλευτικές εκλογές 2016, η ώρα της κάλπης σήμερα. Στη νέα κυπριακή Βουλή θα συμμετέχουν οκτώ κόμματα. Τα αποτελέσματα στο 98,2% των ψήφων: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ) 30.77% (-3,6%), ΑΚΕΛ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 25.53% (-7,1%), ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ) 14.51% (-1,2%), ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ 6.19% (-2,8%), ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 6.02% (+6%), ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 5.23% (+5,2%), ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 4.82% (+2,6%), ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( Ε.ΛΑ.Μ) 3.73% (+2,6%). Νωρίτερα γράφαμε: Στις κάλπες καλούνται σήμερα σχεδόν 543.000 εκλογείς για ανάδειξη των νέων μελών της Βουλής. Τις 56 έδρες διεκδικούν 12 κόμματα ή πολιτικοί σχηματισμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Ακροδεξιοί εναντίον Πρασίνων στις προεδρικές στην Αυστρία. Στο νήμα θα κριθούν οι αυστριακές προεδρικές εκλογές. Στα όρια του στατιστικού λάθους κυμαίνεται η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων για το ύπατο αξίωμα της Αυστρίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις του αυστριακού τηλεοπτικού δικτύου ORF δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα του υποψηφίου ακροδεξιού κόμματος FPÖ Νόμπερτ Χόφερ με 50,2% έναντι 49,8% του υποψήφιου των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.Σύμφωνα ωστόσο με μια νέα εκτίμηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17:40 τοπική ώρα ο Αλεξάντερ Βαν Ντε Μπέλεν προηγείται με 50,1%, ενώ έπεται ο Νόμπερτ Χόφερ με 49,9%. Λίγο αργότερα το ORFέκανε λόγο για ισοπαλία των δύο υποψηφίων. Όλα δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων θα κριθεί στο νήμα. 
Νωρίτερα γράφαμε: Οι Αυστριακοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Φαβορί θεωρείται ο 45χρονος ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στις 24 Απριλίου συγκέντρωσε 35,1%, ενώ ο 72χρονος αντίπαλος του καθηγητής Οικονομικών Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν 21,3%.

Αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ, όσο καθυστερεί η απόφαση για το χρέος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παρακολουθεί, εκτιμά και θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε αυτή τη φάση στο ελληνικό πρόγραμμα. Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους δεν ικανοποιεί τις αρχές και τους όρους που έχει θέσει. Αναλυτές εκτιμούν ότι όσο καθυστερεί η απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόσο πιο αβέβαιη γίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ. 

Μέρκελ: «Μας ανησυχούν ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία»
Μια μέρα πριν την συνάντησή της με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κων/πολη η καγκελάριος Μέρκελ εκφράζει σε συνέντευξη στην FAS την ανησυχία της για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία. 

Η Γαλλία στους δρόμους ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια«Αστυνομικοί παντού, δικαιοσύνη πουθενά!» φωνάζουν χιλιάδες γάλλοι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι και νέες, που θεωρούν ότι με το προεδρικό διάταγμα του Φρανσουά Ολάντ για τα εργασιακά εξωθούνται στο περιθώριο της κοινωνίας. 

Νεκρός κατά πάσα πιθανότητα ο αρχηγός των Ταλιμπάν. Νεκρός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο αρχηγός των Ταλιμπάν, Μουλά Μανσούρ, μετά από στοχευμένη αεροπορική επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου