20 Μαΐου 2016

Bloomberg: Το ΔΝΤ συστήνει την λήψη ισχυρών μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Εκτόξευση του χρέους σε επίπεδα άνω των 290% του ΑΕΠ έως το 2060 και ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως και 20 δις ευρώ προβλέπει το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό συστήνει την λήψη ισχυρών μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους τότε αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας το 293% του ΑΕΠ ως το 2060.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνει την λήψη ισχυρών μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα:
  • πρώτον την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων ως το 2080, 
  • δεύτερον την παράταση της περιόδου χάριτος για την καταβοή τόκων και κεφαλαίων των ευρωπαϊκών δανείων και 
  • τρίτον την μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το EFSF και ESM στο 1,5% ως το 2045. 
  • Επίσης συστήνει την εξάλειψη του 0,50% στο επιτόκιο των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου ενώ σε ότι αφορά την περίοδο χάριτος προτείνει την παράτασή της μέχρι και 17 χρόνια για τα δάνεια του EFSF, μέχρι 6 χρόνια για τα δάνεια του ESM και μέχρι 20 χρόνια για τα διμερή δάνεια. 

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Πέραν αυτών το ΔΝΤ εκτιμά ότι λόγω του υψηλού επιπέδου των κόκκινων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση ως και 20 δις ευρώ.

Πηγές: www.kathimerini.gr, www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου