20 Μαΐου 2016

Τα 99 έτη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών

Αφηρημένα ...Σχόλια 

«Όσο πιο σύντομη είναι η διάρκεια ζωής της Εταιρείας, και άρα όσο πιο σύντομα είναι αναγκασμένη να αποδώσει μέρος των εσόδων της για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης δανειακής σύμβασης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση για επιδίωξη βραχυπρόθεσμων εσόδων» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσπαθώντας να απαντήσουν στη σκληρή κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης.

 
Παραβλέπουν βέβαια οι κύκλοι του υπουργείου ότι η πίεση που ασκείται προέρχεται από το ύψος και τη συχνότητα καταβολής των τοκοχρεολυτικών δόσεων, οι οποίες με τη σειρά τους εξαρτώνται από: 
  • το ύψος του χρέους (γι' αυτό και ο αρχικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η απομείωση -κούρεμα- του χρέους) και 
  • τη διαρκεια αποπληρωμής του δανείου, την κατανομή των δόσεων εντός της περιόδου αποπληρωμής, την τυχόν περίοδο χάριτος, καθώς και από το ύψος του επιτοκίου με αυτό το τελευταίο να είναι από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες. 
Σε όλα αυτά (πλην του κουρέματος που δεν αποδέχονται οι δανειστές) εστιάζονται πλέον οι όποιες συζητήσεις για την "ελάφρυνση του ελληνικού χρέους". 

Η διαρκεια ζωής της "Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ" απλά δεν έχει καμιά σχέση με την πίεση που ασκεί η δανειακή σύμβαση για την εξυπηρέτησή της. Σχέση έχει μόνο το ποσοστό από το τίμημα των ιδιωτικοποιήσεων (έχει καθοριστεί στο 50%) που θα κατευθύνεται στη μείωση του χρέους.

Και διανθίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τα επιχειρήματά τους, όπως εξάλλου συχνά συνηθίζουν, με μεγάλα ανευ ουσίας λόγια: «Ο λόγος για τον οποίο η διάρκεια της Εταιρείας είναι μεγαλύτερος από τη διάρκεια του δανείου είναι γιατί ο στόχος της είναι ευρύτερος από τις κοντόφθαλμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως γινόταν στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ»

Κάτι φυσικά πρέπει να πουν για δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!

Takis Ant / afirimeno.com
Τα στοιχεία των κύκλων του υπουργείου από το www.skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου