28 Μαΐου 2016

Τα πέντε «σημάδια» του ικανού ηγέτη

Η ειλικρίνεια και η ικανότητα επικοινωνίας αποδεικνύονται τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας επιτυχημένος ηγέτης στο «οπλοστάσιό» του, όπως προκύπτει από παγκόσμια έρευνα της εταιρείας παροχής χώρων εργασίας Regus, με τη συμμετοχή 40.000 στελεχών. Επιχειρηματίες και στελέχη από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αξιολόγησαν μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών και αρετών προκειμένου να σκιαγραφήσουν το πορτρέτο ενός ικανού ηγέτη. Η αξιολόγηση έδειξε ότι, εκτός από το βασικό θέμα της ηθικής, οι ηγέτες πρέπει να διαθέτουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στους άλλους, καθώς και την ικανότητα υποκίνησης άλλων ανθρώπων.

Δεν αρκεί όμως κανείς να ξέρει να πείθει με τα λόγια. Οι επιτυχημένοι διευθυντές πρέπει να δείχνουν ότι δεσμεύονται σε αυτά που λένε και να εργάζονται σκληρά. Είναι ενδιαφέρον ότι χαρακτηριστικά όπως η φιλοδοξία, οι δεξιότητες στον χρηματοοικονομικό τομέα και οι τεχνικές γνώσεις επί του προϊόντος κατατάσσονται χαμηλότερα στις αξιολογήσεις των στελεχών.

Πιο συγκεκριμένα, τα πέντε σημαντικότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας επιτυχημένος ηγέτης, σύμφωνα με τις απαντήσεις της έρευνας, είναι τα εξής:
1. ειλικρίνεια,
2. καλή επικοινωνία,
3. δέσμευση,
4. εμπιστοσύνη και
5. ικανότητα υποκίνησης ανθρώπων.

Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης διαφέρουν λίγο ως προς τη σειρά και κατατάσσουν στην πρώτη θέση την καλή επικοινωνία, στη δεύτερη θέση την εμπιστοσύνη και στην τρίτη την ικανότητα υποκίνησης ανθρώπων. Στην πρώτη πεντάδα για τους Ελληνες βρίσκεται επίσης η ικανότητα άμεσης αξιολόγησης των καταστάσεων και η δέσμευση.

Η κυρία Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, σχολίασε: «Η τελευταία μας παγκόσμια έρευνα αποδεικνύει πως οι επιτυχημένοι ηγέτες θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένοι ως προσωπικότητες και να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπαλλήλους τους και με τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να μοιραστούν το όραμά τους και να κινητοποιούν τους ανθρώπους τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων ώστε να μπορούν όλοι μαζί να αντεπεξέλθουν στις καλές και στις κακές στιγμές της επιχείρησης».

Σημειώνεται ότι η Regus δραστηριοποιείται στην παροχή χώρων εργασίας με ένα δίκτυο 2.800 τοποθεσιών σε 106 χώρες και 977 πόλεις παρέχοντας υπηρεσίες σε 2,3 εκατ. μέλη. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1998 και το δίκτυό της περιλαμβάνει τρία σημεία.

Πηγή: www.tovima.gr (το άρθρο υπογράφει η Τόνια Τσακίρη
)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου