29 Μαρτίου 2018

Γ. Στουρνάρας: Ορόσημο το 2018 για την επιστροφή στην κανονικότητα

Ρυθμό ανάπτυξης που ενδεχομένως θα υπερβεί το 2% προέβλεψε για το 2018 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και χαρακτήρισε κρίσιμους για την βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας τους επόμενους μήνες προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές κατά τρόπο διατηρήσιμο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο. Χαρακτήρισε το 2018 ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών μπορεί να επιτευχθεί με:
  • Την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος
  • Την οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από την πλευρά των εταίρων μας
  • Την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μετά το τέλος του προγράμματος
  • Την ενίσχυση του αποθέματος με νέες εκδόσεις ομολόγων σε συνδυασμό με τις εκταμιεύσεις του ESM

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Accenture* ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να αποσαφηνιστούν οι όροι της εποπτείας την οποία θα υφίσταται η χώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και το κατά πόσο θα υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης.

Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρχει προληπτική γραμμή για τη χώρα, καθώς όπως είπε μία τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε στην ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών από τις αγορές με δεδομένη την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Αναφορικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Πηγή: naftemporiki.gr

* Σημείωση: Η ομιλία του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, σε εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου των 25 ετών της Accenture στην Ελλάδα "Greece and the global economy: Prospects and main challenges ahead", στο bankofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου