17 Μαρτίου 2018

Σολτς: Αισιοδοξία για την εξέλιξη στην Ελλάδα

Από τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς στη SZ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle:

Το προνόμιο να πάρει την πρώτη συνέντευξη του νέου υπουργού Οικονομικών Όλαφ Στολτς είχε η Süddeutsche Zeitung, όμως η υπεραξία της συνέντευξης έγκειται στο ότι έγινε αμέσως μετά την επίσης πρώτη συνάντηση που είχε ο Σολτς, την Παρασκευή (16.03) με τον γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μέρ στο Παρίσι. Είναι γνωστό στους δημοσιογράφους ότι ο Όλαφ Σολτς δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητικός και ξέρει πολύ καλά την τέχνη του να μην επεκτείνεται σε όσα δεν μπορεί ή δεν θέλει να πει.

«Θα παραμείνουμε σε διάλογο»

Εξαίρεση δεν έγινε και σε αυτήν τη συνέντευξη, όπου φυσικά «παρούσα» ήταν και η Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν εάν προτίθεται να μιμηθεί τον αυστηρό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να κρατήσει την Αθήνα σε μεταρρυθμιστική ρότα. «Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Η εξέλιξη δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Επ΄ αυτού θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους», αρκέστηκε να απαντήσει ο Όλαφ Σολτς. 

Σολτς όπως Σόιμπλε;

Ειδάλλως, το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στις μεταρρυθμιστικές ιδέες του γάλλου προέδρου Μακρόν και τη στάση του Βερολίνου. Για παράδειγμα, τόνισε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πάρει μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική για να ξανακερδίσει τους πολίτες στην υπόθεση της Ευρώπης. Τις προτάσεις Μακρόν χαρακτήρισε φιλόδοξες, «σαν Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε μεγάλο συμφέρον να προχωρήσουμε μαζί με τη Γαλλία». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.

«Ένας Γερμανός υπ. Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπ. Οικονομικών»

Οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν τι ακριβώς είναι εκείνο που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση. «Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με το να πει ανοιχτά ότι η Γερμανία γνωρίζει ότι ως απόρροια του Brexit θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό» απαντά ο Όλαφ Σολτς. «Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το βήμα; Διότι ο καθένας ξέρει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερο. Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν αλήθεια. Μέχρι σήμερα εκκινούσαμε με τη διαπίστωση ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, αλλά στο τέλος πληρώναμε. Νομίζω ότι αυτή η αντικρουόμενη συμπεριφορά συνέβαλε στον σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ. Γι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και με ειλικρίνεια».

Σε ότι αφορά την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης Όλαφ Σολτς εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε για όλους. Ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει από το σε ποιο κόμμα ανήκει» διευκρινίζει ο Σολτς. Σημειωτέον ότι ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου