30 Μαρτίου 2018

Η βαριά ποινή στον ΠΑΟΚ και οι αντιδράσεις

«Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς» της αθλητικής Δικαιοσύνης για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και όσα έγιναν στο διακοπέν ντέρμπι της Τούμπας με την ΑΕΚ για την 25η αγωνιστική της Super League.

Το πρωτοβάθμιο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League, επέβαλε χθες στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, αφαίρεση δύο βαθμών από την νέα διοργάνωση και κατακύρωσε τον αγώνα με την ΑΕΚ υπέρ της Ενωσης με 3-0, καθώς θεωρεί πως το ντέρμπι διεκόπη με υπαιτιότητα των γηπεδούχων.

Παράλληλα, επέβαλε στον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για τρία χρόνια και πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ στον παράγοντα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Λιούμπος Μίχελ, απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 90 ημέρες και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Τέλος, ο ΠΑΟΚ θα δώσει τους επόμενους τρεις αγώνες του χωρίς θεατές, ενώ η ΠΑΕ θα καταβάλει πρόστιμο 63.000 ευρώ.

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΟΚ για την ποινή

Για "σκληρή ποινη", που επιβλήθηκε "
υπό την πίεση της στοχευμένης επικοινωνιακής καταιγίδας", κάνει λόγο ο ΠΑΟΚ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής του, ενώ αναφέρει ότι προχωρά σε έφεση. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Η ποινή είναι σκληρή και υπό την πίεση της στοχευμένης επικοινωνιακής καταιγίδας εναντίον του ΠΑΟΚ. Δεν αντικατοπτρίζει το μέγεθος του αδικήματος και είναι το αποτέλεσμα μιας εικόνας που κανείς δεν είδε live, αλλά που έγινε η ευκαιρία να αντιμετωπιστεί μια τιμωρία στον ΠΑΟΚ σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις αμαρτίες του ελληνικού ποδοσφαίρου επί δεκαετίες. Προχωρούμε σε έφεση και περιμένουμε να δικαστούμε με βάση τα πραγματικά γεγονότα...»


Σχόλια του αθλητικού περιοδικού Kicker

«Σκληρές ποινές για ΠΑΟΚ και Σαββίδη», γράφει το γερμανικό αθλητικό περιοδικό Kicker στην ιστοσελίδα του, υπογραμμίζοντας ότι η σκηνή της εισβολής του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα «προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη και οδήγησε σε διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος». 

Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι «οι δικαστικές αποφάσεις ενδέχεται να αποτελούν και απαίτηση της FIFA, η οποία εξαιτίας του σκανδαλώδους αγώνα (ΠΑΟΚ - ΑΕΚ) και λαμβάνοντας υπόψη παρόμοιες χαοτικές καταστάσεις είχε επιμείνει σε επιβολή σκληρής τιμωρίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι ελληνικές ομάδες θα απειλούνταν με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». 

Το Kicker παρατηρεί πάντως ότι παρά τις αυστηρές ποινές που επέβαλε η αθλητική δικαιοσύνη, «η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA εξακολουθεί να εισηγείται -εξαιτίας του μεγάλου αριθμού περιστατικών- τον άμεσο αποκλεισμό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου